STE OPAZILI?

Tudi pri vas dražji nakupi? Cene živil poskočile

Najbolj se dražijo meso, sadje in zelenjava, ki se je v aprilu podražila tudi za pet odstotkov.
Fotografija: Hrana se zelo draži, še posebej meso in sadje. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Hrana se zelo draži, še posebej meso in sadje. FOTO: Reuters

V času epidemije, ki še traja (njen konec je vlada napovedala s 1. junijem), se je, tako opažajo mnogi, cena nakupovalne košarice podražila. Bralci so nas opozorili na celo 100-odstotno zvišanje cen pri eni od pakiranih 100-gramskih narezanih salam, občutno so se zvišale cen sadja in zelenjave, dražje so tudi frizerske storitve – iz računov, ki smo jih prejeli, so frizerske storitve ponekod dražje tudi za 20 odstotkov kot pred razglasitvijo epidemije. Iz Statističnega urada RS (Surs) so nam sporočili, da za april sicer ni bistvenega pretresa cen, a da bodo majske verjetno 'zanimivejše'.


Aprila najvišji dvig cen zelenjave


Aprila večina storitev ni bila na voljo, zato so pri Sursu lahko zbrali primerljive podatke le za hrano in pijačo ter trgovine, ki so bile odprte. Na splošno velja, da ni bilo večjega dviga cen. Hrana in brezalkoholne pijače so se v marcu glede na februar podražile za 0,4 odstotka, v aprilu še za dodatnih 0,3 odstotka. Se je pa zelenjava znatno podražila prav v zadnjem mesecu, aprila je bila v primerjavi z marcem dražja za pet odstotkov.


Pr Sursu še niso naredili analizo cen hrane in storitev za maj, a pravijo, da bi mogle pokazati zvišanje. Aprila je v primerjavi z marcem izstopala cena zelenjave, ki se je za pet odstotkov podražila v primerjavi z marcem. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Pr Sursu še niso naredili analizo cen hrane in storitev za maj, a pravijo, da bi mogle pokazati zvišanje. Aprila je v primerjavi z marcem izstopala cena zelenjave, ki se je za pet odstotkov podražila v primerjavi z marcem. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Občutno zvišanje cen mesa in sadja v primerjavi z aprilom lani


V aprilu tako ni bilo velikega skoka cen, a če gledamo za eno leto nazaj, se pozna. Na letni ravni izstopajo predvsem višje cene mesa in sadja. V letošnjem aprilu so bile cene hrane in brezalkoholnih pijač v primerjavi z lanskim aprilom višje za pet odstotkov, od decembra 2019 do aprila 2020 pa so narasle za tri odstotke. Na mesečni ravni so bile podražitve v januarju (+ 1,7 %) in februarju (+ 0,7 %) občutnejše kot v marcu (+ 0,4 %) in aprilu (+ 0,3 %).



Z majskimi cenami bodo v Sursu imeli več podatkov, za koliko je cena živil v obdobju epidemije poskočila. Na splošno pa velja, da se hrana zelo draži, še posebej meso in sadje. V obdobju enega leta (primerjava april 2020 na april 2019) se je najbolj podražilo meso, za 13 odstotkov, svinjsko meso celo za 29 odstotkov. Precej se je podražilo tudi sadje, za 12 odstotkov. Moka in drugi izdelki iz žit so bili za šest odstotkov dražji kot pred letom dni, konzervirano mleko za sedem odstotkov, konzervirano sadje za 2,5 odstotka, zelenjava (tudi konzervirana) pa za odstotek.

Tržni inšpektorat je v času epidemije opozoril vse, ki potrošnikom zagotavljajo blago in storitve, naj v času epidemije ne zvišujejo cen blaga in storitev, po katerih je v teh časih večje povpraševanje.


Kaj pravijo v trgovinah?




Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije