Tu roka, tam noga: tvegajo življenja, da bi prišli v Slovenijo (FOTO)

Skrivajo se v podvozjih vozil ali med tovorom.
Fotografija: Skriti migranti. FOTO: PMP Obrežje
Odpri galerijo
Skriti migranti. FOTO: PMP Obrežje

Slovenska policija na območjih PU Ljubljana, Novo mesto in Koper te dni opravlja poostren nadzor na južni meji, kjer so zaznali kar nekaj poskusov izmikanja mejni kontroli. Na mejni prehod Obrežje je na vstop v Slovenijo v torek pripeljal voznik tovornega vozila turških registrskih oznak. Policisti so opravili mejno kontrolo in pregled tovornega vozila, kjer so na podvozju polpriklopnika na rezervnem kolesu odkrili moškega, ki je poskušali nezakonito vstopiti v Slovenijo. Pri nadaljnjem pregledu so našli še dve osebi, ki sta se skrivali na osi polpriklopnika. Tri državljane Afganistana so po zaključenem postopku predali hrvaškim policistom.

Mejni policisti Dobova so prav tako v torek med kontrolo tovornega vlaka, ki je na vstop v Slovenijo pripeljal iz Srbije, na podvozju vagona našli državljana Irana, ki se je tako poskušal izogniti mejni kontroli in nezakonito vstopiti v Slovenijo. V noči na danes pa so na podvozju tovornega vlaka, ki je prav tako pripeljal iz Srbije, našli še dva državljana Alžirije in dva državljana Maroka, ki so se poskušali izogniti mejni kontroli. Tujce so po zaključenih postopkih predali hrvaškim varnostnim organom.

Skriti migranti. FOTO: PMP Obrežje
Skriti migranti. FOTO: PMP Obrežje


Letos so policisti PU Novo mesto pri mejni kontroli odkrili 229 tujcev, ki so se skriti med tovorom ali na podvozjih vlakov in tovornih vozil poskušali izogniti mejni kontroli in nezakonito vstopiti v Slovenijo. V vsem letu 2019 so na naših mejnih prehodih odkrili 577 tujcev, ki so se poskušali izogniti mejni kontroli. V razgovorih ugotavljajo, da se tujci skrijejo v tovorna vozila brez vednosti voznikov, največkrat pa, ko vozniki na poti na parkirnih prostorih in počivališčih opravljajo počitek. Takrat se skrijejo na podvozja tovornih vozil ali pa prerežejo ponjavo ali jeklenico in se skrijejo med tovor.

Na vlakih največ tujcev odkrijejo na podvozjih vagonov in skritih med tovorom v vagonih. Tako ravnanje je izjemno nevarno, pogosto življenje ogrožajoče. Policija ob tem opozarja na primer z začetka marca letos, ko so policisti PMP Dobova rešili 30 tujcev, med njimi 12 otrok, starih 5 dp 14 let, in visoko nosečo žensko. Tujce so odkrili v zaprtih vagonih, pod natovorjeno glino, ki je zaradi razmočenosti ustvarila nevaren oklep, primanjkovalo je tudi kisika.

Policisti mejno kontrolo in pregled vozil opravijo s pomočjo detektorjev srčnega utripa, CO2-testerjev, merilcev debelin materiala, ogledal, kamere in drugih pripomočkov, kot so lupa, meter, lestev ipd. Še vedno pa velja, da so za učinkovito mejno kontrolo in odkrivanje poskusov izmikov mejni kontroli in odkrivanje drugih kaznivih dejanj na mejnih prehodih ključni policisti z znanjem, izkušnjami in zavzetostjo pri delu.

Skriti migranti. FOTO: PMP Obrežje
Skriti migranti. FOTO: PMP Obrežje


Čeprav na območju PU Maribor poostren nadzor ne poteka, pa policisti tudi na tem območju, tudi ob pomoči Slovenske vojske, nadzirajo državno mejo in preprečujejo nedovoljene prehode. Tako so policisti v torek malo pred 8. uro na območju PP Ptuj prijeli pet tujcev, ki so se skriti v priklopnem tovornem vozilu registrskih oznak BiH izmaknili mejni kontroli na MMP Gruškovje. Med njimi so bili trije državljani Maroka, en Alžirec in en Libijec. Vse so po končanem postopku predali hrvaškim varnostnim organom.

Malo pred 13. uro so policisti na območju PP Ptuj prijeli še štiri državljane Afganistana , ki so se skriti v priklopnem tovornem vozilu makedonskih registrskih oznak, izmaknili mejni kontroli na MMP Gruškovje. Vsi bodo po končanem postopku predani hrvaškim varnostnim organom. Do takrat so jih nastanili v center za tujce.

Ob 22.45 pa so policisti na mednarodnem mejnem prehodu Gruškovje na priklopnem tovornem vozilu turških registrskih oznak odkrili štiri skrite državljane Afganistana, ki so želeli nedovoljeno vstopiti v našo državo. Vse štiri so vrnili hrvaškim varnostnim organom.

Okoli 21. ure so policisti v Plaču prijeli štiri tujce, dva državljana Sirije in dva državljana Palestine, ki so pri bivšem mejnem
prehodu želeli nedovoljeno prestopiti državno mejo med Slovenijo in Avstrijo. V postopku so policisti ugotovili da so vsi štirje prosilci za mednarodno zaščito v Sloveniji, kar jim omogoča prosto gibanje po ozemlju celotne države. Po postopku so se sami vrnili v azilna doma v Ljubljano oz. Logatec.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije