Trinajst mladih upov se prebija na svetovni vrh (FOTO)

Dvanajst jih je izbrala komisija, enega spletno glasovanje. Za mladostniki so odlični dosežki, a so pred njimi še višji cilji.
Fotografija: Lučka Rakovec je najmlajša članica državne reprezentance v športnem plezanju.
Odpri galerijo
Lučka Rakovec je najmlajša članica državne reprezentance v športnem plezanju.

Mladi upi so s trudom in uspehi zgled preostalim mladim v Sloveniji, zato jih v Zavarovalnici Triglav in Zavodu Vse bo v redu zavzeto podpirajo z odmevnim projektom že sedmo leto zapovrstjo. V sklad finančnih sredstev jim je letos uspelo zbrati kar 50.000 evrov za podporo na njihovi poti navzgor in za uresničitev ciljev.

Znanih je 13 mladih nadarjenih posameznikov s področja športa, umetnosti in znanosti. Dvanajst jih je izbrala strokovna komisija, enemu pa je finančna sredstva zagotovilo spletno glasovanje. Zmagovalec spletnega tekmovanja je Vid Oštrbenk.
Vid Oštrbenk, zmagovalec spletnega glasovanja FOTOGRAFIJE: Zavarovalnica Triglav
Vid Oštrbenk, zmagovalec spletnega glasovanja FOTOGRAFIJE: Zavarovalnica Triglav

»V sklopu oddaje Znan obraz ima svoj glas smo javnosti vsak teden predstavljali zgodbe Mladih upov,« pravijo v Zavarovalnici Triglav. »Z željo, da jim pomagajo do uresničitve ciljev, so gledalci lahko glasovali za favorite. Največ podpore je prejel Vid Oštrbenk, ki tekmuje v kajaku na divjih vodah. Vid neutrudno trenira in se na treninge vozi tudi sto kilometrov daleč. Osvojil je že več kot 20 nazivov državnega prvaka, letos pa se želi vključiti v reprezentanco ter se uvrstiti med prvih pet na evropskem prvenstvu v sprintu na divjih vodah.«
 

Mladi glasbeniki na svetovnih odrih


Strokovna komisija, ki jo sestavljajo mag. Aleš Vičič, športni psiholog, Brigita Langerholc, uspešna slovenska atletinja in olimpijka, Helena Osterman, pomočnica ravnatelja na Gimnaziji Ledina, doc. dr. Robert Repnik, znanstvenik in pedagog s področja fizike, pevka Jadranka Juras, mag. Metoda Debeljak, direktorica službe za upravljanje zaposlenih v Zavarovalnici Triglav, in Suzana Zorko, pomočnica ravnateljice glasbene šole Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, je izbrala 12 prejemnikov finančnih sredstev za razvoj njihovih talentov.
Deskar Naj Mekinc
Deskar Naj Mekinc

Med zmagovalci je 19-letni pozavnist Matej Štih, ki je uspešno končal 4. letnik na Konservatoriju za glasbo in balet ter v tem času nanizal številne dosežke na tekmovanjih državne in mednarodne ravni kot solist na pozavni. Glasbeno znanje bi rad izpopolnil s študijem v tujini in se prebil na svetovne odre. Jernej Mišič je 16-letni harfist, ki je eden od velikih talentov z obetavno kariero v mednarodnem merilu.


»Po mami harfistki sem podedoval neverjeten čut za igranje harfe, moj talent pa so prepoznali tudi zunaj Slovenije; že pri 11 letih sem dobil vabilo za študij v tujini. Letos bom opravljal sprejemni izpit na konservatorju v Vidmu,« pove Jernej. Med glasbeniki je tudi perspektivni mladi pianist Vid Ibic. Z ustvarjanjem in nadarjenostjo želi poslušalcem pričarati čustva, obogatena z njegovo interpretacijo. Številne nagrade in vabila na pianistične nastope želi nadgraditi z znanjem, ki ga je v tujini pridobil pri svetovno priznanih profesorjih. Bratko Krivokapič igra tenorski helikon, ki v svetu še ni dobro poznan, Bratko je ta hip edini, ki igra nanj na umetniški ravni: »Moj cilj je prispevati k popularizaciji helikona v svetu in postati vodilni glasbenik na tem inštrumentu.«
 

Športniki upajo na olimpijske igre


Kany Michel Obenga je izjemen plesalec s talentom, ki so ga prepoznali domači in tuji koreografi, po srednji šoli pa namerava na študij v tujino. V modernih tekmovalnih plesih je dejaven že deset let in v tem času je dosegel bleščeče rezultate tudi v svetovnem merilu. Tevža Lotriča zanimata fizika in programiranje. Tevž ima v zbirki kopico zlatih priznanj s področja fizike, matematike in programiranja tako z državnih kot mednarodnih tekmovanj. Z znanjem želi v prihodnosti prispevati k razvoju znanosti in družbe. Lovro Drofenik je navdušen nad matematiko. Poleg tega da sega po najvišjih mestih in zlatih priznanjih na tekmovanjih iz različnih naravoslovnih ved, je ponosni lastnik dveh bronastih medalj iz matematike na olimpijadi. »Moj cilj je postati vrhunski znanstvenik na področju tehnologije,« je povedal Lovro.

Osemnajstletna Lučka Rakovec je najmlajša članica državne reprezentance v športnem plezanju in ena najbolj perspektivnih športnih plezalk v Sloveniji ta hip, ki se pripravlja na olimpijske igre v Tokiu. Želi prevzeti vlogo ambasadorke zdravega načina življenja za mlade generacije. Eva Alina Hočevar je 17-letna kajakašica in kanuistka na divjih vodah, ki pravi, da se do zastavljenih ciljev ne pride čez noč. »Kot večkratna državna prvakinja in svetovna prvakinja se pripravljam za doseg kvote in uvrstitev za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu 2020 v kanuju,« je povedala. Klara Lukan je 19-letna atletinja, ki je že vrsto let nepremagljiva v teku na srednjih progah. »Med drugim se želim letos kvalificirati na evropsko člansko prvenstvo v Parizu. Najvišji cilj ostajajo olimpijske igre in nastopi na največjih tekmovanjih z največjimi svetovnimi atleti,« poudarja Klara.


Naj Mekinc je 18-letni deskar na snegu, od lanske sezone član A-reprezentance za tekme svetovnega pokala deskanja na snegu prostega sloga s statusom mednarodnega športnika. »Moj cilj je nastop na olimpijskih igrah,« pravi Naj. Da predanost in trud prinašata neverjetne rezultate, dokazuje 18-letna Janja Šegel, veliki up slovenskega plavanja. To potrjuje s številnimi državnimi rekordi, kot najmlajša slovenska udeleženka na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru 2016, bila je kadetska in mladinska slovenska reprezentantka, lani pa je postala še članska reprezentantka. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije