RAČUNA SLEDILNIK COVIDA 19

Trije scenariji: kako bodo letos videti božični prazniki

Tudi po najboljšem scenariju nas čaka še od 400 do 800 smrti.
Fotografija: Ljubljana je okrašena. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Ljubljana je okrašena. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Današnje nove koronaštevilke nam ne vlivajo optimizma: delež okuženih še vedno ostaja precej visok, povečalo se je tudi število ljudi, ki so v bolnišnicah. Kaj se nam obeta, je računala ekipa Covid 19 Sledilnika. Predpostavili so tri scenarije, več o tem pa v nadaljevanju.

Če se virus ne bi širil več

Po tem scenariju je predvideno, da virus popolnoma zajezimo, torej, da novih okužb ne bo več. »Celo v takem "čudežnem" scenariju bo do konca decembra umrlo še od 400 do 800 ljudi. Konec decembra bi imeli približno 300 hospitaliziranih in 80 na intenzivnih enotah,« ugotavljajo in opozarjajo, da to smo že sejali in decembra bomo zgolj čutili posledice.

Virus se bo širil tako hitro, kot se je v zadnjem tednu

​Po tej različici predvidevajo, da bo faktor R, ki pove, koliko oseb okuži ena oseba, manjši od 1 in večji od 0,9. Do božiča bo po njihovih ocenah precej več pokojnih s covid 19, v bolnišnicah pa bo okoli tisoč bolnikov, od 150 do 200 na intenzivni negi. 

Virus se bo širil tako hitro, kot marca

Če bi ukrepi delovali in bi jih vsi upoštevali, bi R bil manjši od 0,6 in večji od 0,5. V tem primeru bo do božiča umrlo nekaj sto ljudi manj, kot bi jih, če se nadaljuje širjenje virusa s takšno hitrostjo, kot se je prejšnji teden. »Hospitaliziranih bo manj kot štiristo oseb, od tega četrtina na intenzivnih enotah. Po tem scenariju bi bil mogoč bolj sproščen božič v širšem krogu ljudi, predvsem pa tak, ki bi ga lahko praznovali brez slabe vesti, srečni in ponosni, da je drugi val za nami,« ugotavljajo ustvarjalci Covid 19 Sledilnika.

Krivuljo smo v Sloveniji uspeli sploščiti, a trenda navzdol nismo uspeli obrniti. Covid 19 Sledilnik še opozarja, da bomo za božič želi tisto, kar bomo v naslednjih dneh sejali.​ ​​Kaj lahko naredimo? Upoštevamo ukrepe (maska, higiena, razdalja) in omejimo svoje stike na minimum.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije