OBRAMBNI MINISTER SVARI

Tonin: Ozračje je pregreto. Lahko pričakujemo nemire

Minister Matej Tonin je še pojasnil, v katerem primeru bi NSi lahko zapustila koalicijo.
Fotografija: Matej Tonin na sedežu stranke v pričakovanju Marjana Šarca. Ljubljana, Slovenija 12. junija 2018. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Matej Tonin na sedežu stranke v pričakovanju Marjana Šarca. Ljubljana, Slovenija 12. junija 2018. FOTO: Jure Eržen, Delo

Minister za obrambo in predsednik NSi Matej Tonin je v sinočnji oddaji Studio City odgovarjal na vprašanja voditelja Marcela Štefančiča o množičnih protestih, ki so zajeli Slovenijo.

Na vprašanje, zakaj je vojska pripeljala protiprotestne ograje pred parlament, je Tonin odgovoril: »Bral sem, da pripravljamo državni udar, to se piše na družbenih omrežjih in govori. To so pravljice za lahko noč. Dejstvo je, da imata policija in vojska podpisan poseben sporazum, in nekatere stvari lahko za vojsko naredi policija. V tem primeru je šlo za ograje slovenske policije, vojska pa je ponudila zgolj transport. Če bi delali po slovenski praksi, bi policija verjetno morala najeti neko podjetje in ga drago plačati. Stvari so danes v družbi in politiki tako razgrete, da bi očitno bilo bolje, da bi policija ta prevoz najela od drugega in ga drago plačala. Tako pa smo poskušali delovati racionalno in urediti prevoz znotraj državnih organov,« je dejal Tonin.


Tonin: Za razgreto ozračje v prvi vrsti kriva politika




Pojasnil je še, zakaj je vojska kupila 600 kosov orožja za obvladovanje nemirov. »Lahko, da pričakujemo nemire,« je odgovoril Tonin in voditelju razložil, zakaj tako meni. »Stvari so v družbi zelo napete, pregrete./.../ Vse lahko pričakujemo.« Dodal je, da bo oprema, ki bo nabavljena, delno namenjena za misije na Kosovu, delno za usposabljanje vojakov, nekaj pa da jo bo ostalo za rezervo doma.

 

O protestih ima Tonin dobro mnenje, vse dokler protestniki izražajo svoja stališča na demokratičen način in brez nasilja. Vseeno pa mu je, v kolikšnem številu se zberejo. A si bo, kot je dejal, prizadeval, da bi se stvari umirjale in ne dodatno stopnjevale. Sam meni, da je za razgreto ozračje v prvi vrsti kriva politika.
Preberite tudi: Protestnik Janšo spomni, da »je bil tudi on nekoč žvižgač za Slovenijo« (VIDEO)

Tonin: Janša se ne bo spremenil. S tem bomo morali živeti


Priznal je, da ga določeni ideološki pogledi pri predsedniku vlade Janezu Janši motijo – tako kot sta priznala tudi SMC in Desus. »A tega ne razglašam na vsak zvon, dokler sem v takšni družini, koaliciji, ampak sem stvari, ki me motijo, neposredno povedal predsedniku vlade. Midva (mislil je na Štefančiča) sva oba dovolj stara, da veva, da se Janez Janša pri 60 letih ne bo spremenil. Tako kot se ne bo kritičen odnos do te vlade. S tem bomo morali živeti«, je odgovoril, ko mu je Štefančič povedal, da pa se je evropska poslanka NSi Ljudmila Novak kljub vsemu javno izrekla, »da so premierjeve izjave o osebnih političnih pogledih neprimerne in kažejo na zlorabo, če so neusklajene s koalicijo«.

Stranka NSi ostaja v vladi. Tonin pa je povedal, kaj bi ga pregnalo iz koalicije: »Po domače povedano ,hude barabije, nepoštenost in odstop od tistega, kar smo se v koalicijski pogodbi dogovorili.«

Oglejte si posnetek (začetek na 3. minuti):

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije