SPOROČIL JE

Tonin: Pri meni beseda velja

Umaknil se bo, ko bo prisegla nova vlada. 
Fotografija: Matej Tonin bo odstopil kot predsednik DZ. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Odpri galerijo
Matej Tonin bo odstopil kot predsednik DZ. FOTO: Voranc Vogel, Delo

LJUBLJANA – Predsednik državnega zbora (DZ) in prvi mož stranke NSi Matej Tonin je sporočil, da bo z mesta predsednika DZ odstopil na dan, ko bo prisegla nova vlada. Kot je dejal, bo odstopil skladno z dogovorom. »S tem bom omogočil, da bo isti dan izvoljen še novi predsednik DZ.« Poudaril je: »Pri meni beseda velja.«


Da Levica podpira to koalicijo, ga preseneča

Medtem pa je izvršilni odbor stranke svojim poslancem predlagal, naj na petkovem glasovanju ne podprejo kandidata za predsednika vlade Marjana Šarca. Kot je poudaril Tonin, so imeli pri NSi dva ključna razloga, da ne podprejo te koalicije: da vlada zaradi odnosov znotraj koalicije ne bi dolgo trajala in da bi vedno lahko bili preglasovani s strani Levice.
 
»Presenetila nas je sprememba razprave kurza Levice, zato si nikoli ne bi mislil, da bo podprla vlado, ki želi prodati NLB, ki želi ohraniti žico na meji, ki ima drugačna stališča do Nata,« je dejal. »Mi z Marjanom Šarcem in Alenko Bratušek nismo imeli nobenih težav. Verjemite, dobro poznam to koalicijo, z njo sem preživel veliko ur. Naša ocena je bila, da v takšni koaliciji ne bo mogoče delati.«


Glasovanje o Šarcu v petek

V petek, 17. avgusta, bodo poslanci glasovali o Šarcu, ki je vložil kandidaturo za predsednika vlade v DZ.  Za izvolitev potrebuje absolutno večino, torej 46 glasov. Glasovanje bo tajno.

Šarec je sicer pretekli teden sporočil, da ga bo podprla tudi Levica, zato naj bi bil v petek potrjen z najmanj 52 glasovi. Kot je poudaril Tonin, se bo seja začela ob 10. uri, največ pa bi lahko trajala devet ur. Glasovanje o mandatarju mora biti opravljeno v petek do polnoči, je opozoril Tonin, sicer bi to lahko pomenilo, da mandatar v drugem krogu ni bil izvoljen. 

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije