SESTAVLJANJE VLADE

Tonin bo sporočil, kdaj bo odstopil

Nadaljujejo se pogovori o kadrovskem razrezu Šarčeve vlade.
Fotografija: Matej Tonin se bo predvidoma umaknil z mesta predsednika DZ. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Odpri galerijo
Matej Tonin se bo predvidoma umaknil z mesta predsednika DZ. FOTO: Tomi Lombar, Delo

LJUBLJANA – Predsednik Nove Slovenije (NSi) in državnega zbora (DZ) Matej Tonin bo ob 12. uri na novinarski konferenci spregovoril o delu DZ do izvolitve nove vlade in sporočil datum odstopa z mesta predsednika DZ.

Tonin je bil na mesto predsednika DZ izvoljen, ko se je stranka NSi še pogajala s peterčkom o sodelovanju v morebitni vladi Marjana Šarca, glasove za izvolitev Tonina pa so prispevale tudi druge poslanske skupine. Že tedaj so poudarili, da je Tonin le začasna rešitev. Potem ko se je peterica strank z Levico dogovorila o podpori mandatarstvu Šarca in njegovi vladi, so se dogovorili tudi, da bodo za predsednika DZ predlagali prvaka Socialnih demokratov (SD) Dejana Židana.

Medtem bodo danes generalni sekretarji petih strank nadaljevali pogovore o kadrovskem razrezu prihajajoče Šarčeve vlade. Po ponedeljkovem prvem krogu je neuradno že znano, koliko resorjev bodo prevzele posamezne stranke, ni pa še v celoti jasno, katere. Uradno je le to, da je Stranka Alenke Bratušek (SAB) odstopila od želje po podpredsedniškem mestu v vladi za Bratuškovo. Drugih podrobnosti sestanka pa v strankah niso želeli izdajati.
Prihodnja vlada pod vodstvom Marjana Šarca dobiva prve obrise. FOTO: Arhiv Dela
Prihodnja vlada pod vodstvom Marjana Šarca dobiva prve obrise. FOTO: Arhiv Dela

Po neuradnih informacijah pa so bolj ali manj začrtali strankarsko razdelitev resorjev. Lista Marjana Šarca (LMŠ) naj bi poleg vodenja vlade, ki bo po petkovem glasovanju pripadlo Šarcu, dobila še pet resorjev – poleg finančnega in notranjega naj bi prevzela še ministrstvo za zdravje, v medijih pa se omenjata še ministrstvo za javno upravo in mesto ministra brez listnice za kohezijo.

Že dalj časa se govori, da naj bi prvak Stranke modernega centra (SMC) Miro Cerar prevzel vodenje ministrstva za zunanje zadeve, prvak Demokratične stranke upokojencev (Desus) Karl Erjavec pa bi se vrnil na ministrstvo za obrambo. SMC naj bi dobil štiri resorje, med drugim po poročanju Večera tudi gospodarstvo, kjer bi lahko ostal minister Zdravko Počivalšek.

Desusu pripadata dva resorja, predvidoma bi ohranil okoljskega. Tudi SAB naj bi dobil dva resorja, med drugim infrastrukturnega, ki naj bi ga prevzela predsednica stranke Bratuškova. Pričakovati je, da bi SD lahko prevzel še ministrstvi za izobraževanje in za delo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije