EPIDEMIJA

Specialist z NIJZ: Maske so sekundarnega pomena. Kako naprej?

V nedeljo je bila ob 256 testiranjih na novi koronavirus ena potrjena okužba, brez novih smrti bolnikov s covidom 19.
Fotografija: Predstojnik Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Mario Fafangel. FOTO: Zaslonski posnetek, RTV Slovenija
Odpri galerijo
Predstojnik Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Mario Fafangel. FOTO: Zaslonski posnetek, RTV Slovenija

V nedeljo so v Sloveniji opravili 256 testiranj in potrdili eno okužbo z novim koronavirusom, skupaj so tako našteli 1469 potrjenih okužb. V nedeljo niso zabeležili nove smrti bolnika s covidom 19, skupno število umrlih ostaja 107. V bolnišnici se je v nedeljo zdravilo še 16 tovrstnih bolnikov, od tega trije na intenzivni negi. V Sloveniji so doslej opravili 75.016 testov na novi koronavirus, v zadnjih 10 dneh pa vsak dan potrdijo največ eno novo okužbo.


Tudi število hospitaliziranih zaradi covida 19 se že več tednov zmanjšuje, v nedeljo jih je bilo hospitaliziranih še 16, kar sta dva manj kot dan poprej. Še pred dvema tednoma je bilo v bolnišnici zaradi te bolezni več kot 40 oseb.


Danes so šolske klopi zasedli še devetošolci

 
»Za nami je obdobje umirjanja epidemije, ko smo dosegli številne pomembne mejnike. Danes je v bolnišnicah (stanje ob 8. uri) še 17 bolnikov s covidom 19, štirje so na intenzivnih oddelkih. Danes so šolske klopi zasedli še devetošolci, vrata so se odprla tudi za šole za učence s posebnimi potrebami,« je ob tem dejal Jelko Kacin.

Preberite: Ministrica sporočila, kdaj naj bi se vsi učenci vrnili v šole​

Direktor Zavoda RS za šolstvo Vinko Logaj je na današnji novinarski konferenci povedal, da se je v prvem tednu po odprtju v vrtec vključilo 56 odstotkov otrok.



Napovedal je, da bodo v prihodnje med učitelji in učenci izvedli obsežno raziskavo, s katero bodo ugotovili, kako so učitelji doživljali pedagoško vodenje in medsebojno sodelovanje izobraževanja na daljavo. Ugotoviti želijo izkušnje učencev s poučevanjem na daljavo in potek pedagoškega vodenja. Gre za večjo raziskavo, analiza pa bi bila lahko znana konec junija. »To bo izhodišče za delo v novem šolskem letu in načrtovanje aktivnosti za usposabljanje delavcev,« je dejal Logaj.



Pred koncem šolskega leta je treba ugotoviti primanjkljaje, ki so nastali v znanju zaradi izobraževanju na daljavo. Do konca šolskega leta v celoti ne bo mogoče realizirati celotnega šolskega programa (ekskurzije, tečaji, šola v naravi).


Kolikšna je verjetnost, da bi se vsi vrnili v šolske klopi še v tem šolskem letu?


»Odvisno od priporočil zdravstvene stroke. Šole so pripravljene in bi lahko v nekaj dneh po priporočilu stroke učni proces v šolah spet zagnali,« pravi Logaj. Več bo znano v prihodnjih dneh, ko se bodo sestali z NIJZ. »Upam, da bomo skupaj z našli rešitve in uspešno zaključili šolsko leto.«


»Vprašanje, zakaj v šolo do konca leta, se postavlja zato, ker izobraževanje v šoli omogoča doseganje vseh ciljev: razvijanje pismenosti, razgledanosti, nadarjenosti, spretnosti ... in pridobivanje kakovostne splošne izobrazbe ter skladen telesni, duševni in osebnostni razvoj,« je prednosti za vstop v šolo nanizal Logaj.


Ali bo pouk potekal dvoizmensko?


O dvoizmenskem pouku menda ne razmišljajo, prav tako ne o delitvi skupin, saj bi to lahko pomenilo kadrovsko in prostorsko stisko, je pojasnil Logaj. A kot pravi Kacin, je to le mnenje stroke, ne pa tudi politike, ki ima drugačne poglede.


Mario Fafangel: Možnost vnosa virusa iz tujine je realistična


Predstojnik Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Mario Fafangel je pojasnil, da epidemiološka slika v svetu ni ugodna in novi koronavirus virus še vedno vztraja, predvsem v ZDA. V Evropi je trend upadanja. »V Sloveniji je trenutno osem aktivnih primerov, ki so relevantni za širjenje bolezni med populacijo. Moramo testirati, da vidimo, kakšna je slika v naši državi,« je pojasnil Fafangel in dodal, da za vsak posamezen primer vodi epidemiološko ozadje, kje se je oseba okužila, s kom je bila v stiku ... Zagotovil je, da za vse nove potrjenje primere poznajo izvor okužbe.



Kot je še spomnil Fafangel, smo že marca dosegli, da je ena okužena oseba okužbo prenesla na manj kot eno osebo. Trudimo se, da takšno stanje ostane tudi naprej,« je zagotovil.


Kako naprej?


Po njegovih besedah se moramo ob vračanju življenja v normalo navaditi 'plesa z virusom', s čimer si kupujemo čas do učinkovitega zdravila ali cepiva. Pomembna bo fizična distanca, ne socialna, je poudaril Fafangel. Treba je vzdrževati higieno rok in kašlja, primarna sta milo in voda. Moramo se tudi testirati, zato svetuje, da v primeru, ko sumite na covid 19, pokličete zdravnika, ki vas bo verjetno napotil na testiranje.

Izpostavil je še, da so »maske sekundarnega pomena« in pomembne takrat, ko ne moremo vzdrževati fizične distance. »Maske pridejo v poštev, kadar ne moremo zagotoviti in vzdrževati fizične distance,« je pojasnil in dodal, da so tudi po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije maske zelo relevantne, če smo bolni in če moramo nujno iz hiše ali če skrbimo za bolno osebo.



Spomnil je, da so za okužbo z novim koronavirusom dovzetne vse starostne skupine. Zaradi značilnosti bolezni covid-19 pa je najbolj ogrožena starejša populacija, pri otrocih pa se nakazuje bolj ugodno prebolevanje okužbe.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije