KORONAVIRUS V SLOVENIJI

Tako bo po novem potekal prevoz v službo, razkrivamo zadnje informacije o maturi

V Sloveniji je po zadnjih javno dostopnih podatkih umrlo 70 oseb, ki so bile okužene s koronavuirusom.
Fotografija: Jelko Kacin. FOTO: Mavric Pivk, Delo
Odpri galerijo
Jelko Kacin. FOTO: Mavric Pivk, Delo

Epidemijo v Sloveniji strokovnjaki ocenjujejo kot stabilno. Število okuženih se še vedno povečuje, a nam je naglo rast uspelo zajeziti. Spodaj najdete zadnje informacije, povezane s koronavirusno boleznijo.

Dogajanje, ki je povezano s koronavirusno boleznijo 19:

12.28 Včeraj je bilo v Sloveniji opravljenih 1.250 testiranj na sars-cov-2, od tega je bilo 13 vzorcev pozitivnih. Umrle so štiri osebe, je objavila vlada na uradnem twitter profilu.



11.42 Kacin je razkril, da vlada ne razmišlja o tem, da bi vladne novinarske konference potekale ob fizični prisotnosti novinarjev.

11.38 Slovenci, ki so lastniki nepremičnin na Hrvaškem: se vladi Slovenije in Hrvaške kaj dogovarjata glede tega? Ne potekajo nikakršni pogovori med vladama o morebitnem sodelovanju, ko gre za turistično sezono, je jasen Kacin. Kako se bo vse sproščalo, je odvisno od raziskave, ki bo dala oceno prekuženosti prebivalstva.

11.34 Noben lokal ni odprt in to velja tudi v prihodnje. Enako velja tudi za gostinske lokale, je dejal Jelko Kacin.

11.25 Kaj pa jesen in začetek šole? Enako ne bo, kot je bilo pred 13. marcem, je pojasnila ministrica Kustec. Kako bodo to izpeljali, bodo še morali natančno določiti, se pa bomo izobraževali, je jasna. Ta trenutek o tem, da bi naj ob vstopu v šole in vrtce merili temperaturo, še ne more odgovoriti. 

11.17 Šolsko leto bomo pripeljali do konca do poletnih počitnic, je jasna ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. Pripravili so naslednje temeljne smernice: ocenjevanje znanja učencev se lahko izvaja tudi individualno, v drugem ocenjevalnem obdobju mora učenec pridobiti vsaj eno oceno, če gre za negativno oceno, jo lahko popravlja najmanj enkrat. Učiteljem priporočajo, da upoštevajo znanje pridobljeno do 13. marca, potem pa tudi napredek od takrat naprej. 

​Matura: dijaki zaključnih letnikov zaključijo 22. maja, najprej se bo opravljal pisni izpit iz angleščine v soboto, 30. maja, celotni maturitetni izpit iz materinščine, esej in drugo 1. junija, vsi ostali datumi ostajajo nespremenjeni. ​Pripravljajo se še posebna navodila za izvedbo obeh matur, tudi glede uporabe zaščitnih sredstev. Delajo na tem, da bi se lahko dijaki zadnjih letnikov lahko vrnili v šolo še pred pisanjem maturitetnih izpitov. Če bo to mogoče, bodo pravočasno izvedeli.

​Vrtce, šole in ostalo bomo lahko odprli, ko bo podana ocena, da je to zadosti varno za vse udeležence vzgoje in izobraževanja.

11.13 Stroške prevoza krije naročnik prevoza, je jasen Vrtovec.

11.09 Pogoji za opravljanje linijskih prevozov delavcev: sklenjena pogodba o prevozih, seznam potnikov, v osmih dneh izvajalec od sklenitve pogodbe za prevoze obvesti ministrstvo, število potnikov je lahko največ tretjina registriranih sedežev, sedeži morajo biti na zadostni razdalji in ustrezno označeni, potniki morajo na vstop v vozilo čakati na razdalji najmanj dveh metrov, na vhodu v vozilo mora biti razkužilo, tudi ob izstopu, potniki morajo nositi zaščitno masko, voznik mora biti ločen od drugih, mora imeti razkužilo in masko, po opravljeni poti je treba prezračiti in razkužiti površine, ki se jih potniki lahko dotikajo. Vsa navodila bodo ali so objavljena na spletni strani Nijz. ​Ko bo stroka dovolila, bodo sprostili še druge ukrepe, napoveduje Vrtovec

11.08 Kar se javnega prevoza potnikov tiče, sproščajo posebne linijske prevoze, ki vozijo zaposlene na delovno mesto, torej med domom in službo. Vodili bodo register posebnih linijskih prevozov, izvajalci bodo morali imeti tudi seznam potnikov. S tem so, tako Vrtovec, podali roko gospodarstvu.

11.07 Okoli 400.000 vozil potrebuje podaljšanje prometnih dovoljenj, zato so se odločili, da se veljavnost vseh prometnih dovoljenj, vključno z zavarovanjem motornih vozil, podaljšuje do 19. junija.

11.06 Stranke se poziva k brezstičnemu plačevanju storitve, dokumenti naj bodo izdane brezkontaktno. Sedež je treba pokriti z zaščitno folijo, razkuži se prestavno ročico in volan, vse česar se dotikajo.

11.05 Stranko, ki kaže bolezenske znake, se (lahko) zavrne.

11.03 Od ponedeljka se bodo ponovno začeli izvajati tehnični pregledi in drugi postopki povezani s tem in dela v tahografskih delavnicah, je pojasnil minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Naloge tehničnih služb, strokovnih organizacij in registracijski delavnic izvajajo le, če so pri njihovem izvajanju upoštevanja vsa navodila za preprečevanje okužbe Nijz. Uporaba mask, rokavic, razkuževanje, tudi opreme.

11.00 Dovoljeno je opravljanje tehničnih pregledov, je povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. V vsakem primeru veljavnost dovoljenj podaljšanja do 19. junija 2020. Besedo je predal ministru Vrtovcu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije