Znano je, ali se bo pouk podaljšal v počitnice in kaj bo z maturo

Dijakom se bo nekaj predmetov priznalo, kot da so jih opravili. Če študentom zaradi posledic krize ne bo uspelo izpolniti študijskih obveznosti, se jim bo status prenesel na naslednje študijsko leto.
Fotografija: Simona Kustec podaja izjavo za medije. FOTO: Zaslonski posnetek
Odpri galerijo
Simona Kustec podaja izjavo za medije. FOTO: Zaslonski posnetek

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je predstavila interventne ukrepe na področju šolstva. Dejala je, da izobraževanje do nadaljnjega poteka na daljavo in v skladu s potrjenim šolskim koledarjem. Matura bo? »Matura se bo izvedla, vprašanje pa je, na kakšen način. Ker učni proces ne poteka v učilnici, se bo sistem preverjanja znanja prilagoditi po vsebini in številu preverjanj znanj, kar s strokovnjaki in ravnatelji zdaj 'preigravamo' in bomo v najkrajšem možnem času tudi sporočili,« je dejala ministrica.

Šola se ne bo podaljšala v poletje. Ravno zato zdaj delo na daljavo zakonsko opredeljujejo kot enakovredno učenju v razredu, je pojasnila.

»Če bo zaradi trajanja izjemnih razmer to potrebno, bo s ciljem zagotavljanja pravic treba prilagoditi tudi načine ocenjevanja, odločanja o napredovanju, rokih za izdajo in razdelitev spričeval, načinih in rokih za opravljanje nacionalnega preverjanja znanja,« je pojasnila.

Še nekaj ukrepov:

• Če dijaku ne bo omogočeno praktično usposabljanje z delom, se mu bo priznalo kot opravljeno, če bo imel vse pozitivne ocene pri strokovnih predmetih.

• Izbirne vsebine se bodo priznale kot opravljene.
Preberite tudi: Od polnoči strožji ukrepi: »S skrbjo gledamo v naslednjih šest do deset dni« (VIDEO)
• Študenti višješolskega in visokošolskega študija, ki zaradi nastanka izjemnih okoliščin v letu 2020 ne bodo mogli redno in v roku opraviti svojih študijskih obveznosti, pridobijo pravico do podaljšanja statusa študenta v naslednjem študijskem letu

• Starši v času zaprtih vrtcev vrtcev ne plačujejo, prav tako ne športnih ali drugih šolskih dejavnosti.

• Vzgojitelji bodo dobili nadomestilo plač iz proračuna. To velja tudi v primeru izvajanja storitev zasebnih vrtcev, ki jim pripadajo sredstva iz proračuna v višini 85 % za posameznega otroka.

Preberite: S šolskega ministrstva sporočili, do kdaj bo pouk potekal na daljavo

Tako kot drugim samozaposlenim bo vlada izredno pomoč v višini univerzalnega temeljnega dohodka namenila tudi samozaposlenim na področju šolstva, izobraževanja in športa, ki zardi epidemije ne morejo opravljati svoje dejavnosti: 350 evrov za marec in 700 evrov za april in maj. Ministrica pa je opozorila, da do teh niso upravičeni tisti, ki imajo na dan uveljavitve zakona neplačane davčne obveznosti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije