IZJAVA O AKTUALNEM STANJU

Kacin spregovoril tudi o dodatnih ukrepih za omejitev gibanja (VIDEO)

Slovenski državljani vse bolj upoštevajo ukrepe, ki jih je določila vlada, je dejal Kacin. Tonin pa je sporočil, da je v skladišče civilne zaščite prispelo novih 125.000 kirurških mask.
Fotografija: Uradni govorec Jelko Kacin in zunanji minister Anže Logar. FOTO: posnetek zaslona
Odpri galerijo
Uradni govorec Jelko Kacin in zunanji minister Anže Logar. FOTO: posnetek zaslona

Ob 17. uri sta pred slovensko javnost na daljavo stopila zunanji minister Anže Logar in uradni govorec kriznega štaba Jelko Kacin. Predstavila sta aktualno stanje v zvezi z novim koronavirusom v Sloveniji. Vlada se je dogovorila, da bo poskušala v času širjenja bolezni informacije podajati na najbolj racionalen oziroma varen način, in sicer prek videokonference na daljavo. To bodo predvidoma počeli vsak dan ob 11. in 17. uri.

Obrambni minister Matej Tonin je na twitterju sporočil, da je v skladišče civilne zaščite prispelo 125.200 kirurških mask, 93.000 rokavic, 856 tyvec oblek, 20.000 pokrival za glavo in 2.550 za čevlje. Prihaja še 1.000 mask ffp2.

Prebivalci vse bolj spoštujejo omejitve gibanja, o morebitnih dodatnih ukrepih bo vlada odločala na eni od prihodnjih sej. V zadnjem času se je namreč omenjalo tudi omejitev gibanja na določene občine oziroma pokrajine. »Prosim vas, da greste na sprehod, a le toliko, kolikor je nujno,« je med drugim dejal Kacin in dodal, naj ljudje pri tem upoštevajo varno razdaljo, tega pa da naj ne počnejo v skupinah.


EU je že objavil določene razpise za zbiranje določene opreme, kot so maske, rokavice in očala ter tudi respiratorje in teste, je dejal Logar. Tudi Slovenija se bo prijavila, je zagotovil minister.

Tako naj ravnajo Slovenci v tujini, ki se želijo vrniti domov

Poudaril je tudi, da je na spletni strani zunanjega ministrstva na voljo spletni obrazec, kjer lahko Slovenci, ki so obtičali v tujini, pustijo svoje podatke, pristojna ekipa pa jih bo pravočasno obvestila o možnostih in prostih kapacitetah. »Vsem polagam na srce, naj se teh letov ljudje potem tudi udeležijo,« je dejal Logar in spomnil na primer, ko je sedem Slovencev v zadnjem trenutku zavrnilo let za vrnitev v domovino.

Preberite tudi: Število okuženih naraslo, predsednik Pahor za vojsko na meje


Kacin je uvodoma dejal, da bo vlada na večerni seji obravnavala smernice za pripravo novega zakonskega paketa za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu, na podlagi katerih so zbrali še predloge ministrstev in svetovalne skupine pod vodstvom ekonomista Mateja Lahovnika.

Okužbo z novim koronavirusom so danes do 14. ure potrdili pri skupno 442 osebah v Sloveniji. Na novo so okužbo v zadnjih 24 urah potrdili pri 28 osebah. Skupaj je bilo doslej opravljenih 13.812 testiranj, so zgodaj popoldne zapisali na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije