POLITIČNA IDILA

To se v Sloveniji še ni zgodilo: na soočenju je vladala prava politična romantika

Na prvem neformalnem soočenju pred evropskimi volitvami je bilo skorajda kičasto.
Fotografija: Soočenje kandidatov. FOTO: S. N.
Odpri galerijo
Soočenje kandidatov. FOTO: S. N.

LJUBLJANA – Na Gospodarski zbornici Slovenije se je odvil eden prvih neformalnih dogodkov pred letošnjimi volitvami v Evropski parlament. Na okrogli mizi, ki jo je v sodelovanju s pobudo Katedrala svobode organiziral Act-Tank, so sodelovali tudi kandidati iz različnih strank oziroma političnih skupin za volitve v Evropski parlament, ki so pred polno dvorano predstavili svoja stališča in vizijo. 

Soočenje kandidatov za evropske volitve. FOTO: S. N.
Soočenje kandidatov za evropske volitve. FOTO: S. N.

Predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Boštjan Gorjup je v uvodu bodoče slovenske evroposlance pozval, naj si prizadevajo za pomoč pri čimprejšnjem vstopu Srbije, Črne gore, Severne Makedonije, BiH in Kosova v Evropsko unijo, saj bi poleg lažjega gospodarskega sodelovanja to prineslo tudi priložnost za izmenjavo znanja, idej ipd. Gorjup je izrazil upanje na sodelovanje evropskih poslancev z GZS tudi po volitvah.

Soočenje kandidatov za evropske volitve. FOTO: S. N.
Soočenje kandidatov za evropske volitve. FOTO: S. N.
Kandidat Levice Sašo Slaček Brlek je izrazil prepričanje, da imamo trenutno dve Evropi. Nadaljevanje razkoraka med državami pa po njegovem mnenju še bolj razkraja Evropo. Prepričan je, da bo morala Evropa začeti več vlagati v zelene investicije in obnovljive vire.

Klemen Grošelj, ki je kandidat na listi LMŠ, je prepričan, da Evropska unija potrebuje varnost in solidarnost. Prav tako bi si po njegovem mnenju morala Evropa zagotoviti svoj globalni gospodarski položaj, da bo lahko konkurirala velikim mednarodnim akterjem. V prihodnosti pa se bo morala unija po njegovem tudi soočati s posledicami globalnega segrevanja. 

Trenutna avstrijska evropska poslanka, ki bo prva na listi Stranke Alenke Bratušek, Angelika Mlinar je poudarila, da bosta tudi v prihodnosti med političnimi strankami v Evropskem parlamentu potrebna kompromis in sodelovanje prek političnih meja. 

Gregorju Periču, kandidatu SMC, pa se zdi pomembno, da Evropska unija ostane vsaj taka, kot je. Tudi on je prepričan, da imamo Evropejce močne globalne soigralce, ki jim moramo konkurirati. Po njegovem mnenju bo treba zagotoviti, da se bo EU v prihodnosti še bolj učinkovito soočal z migracijami.

Šoltes: Še nikdar nismo potrebovali tako močne Evropske unije

Evropski poslanec Igor Šoltes, ki na letošnjih evropskih volitvah ponovno kandidira na listi Desusa, je prepričan, da še nikoli nismo potrebovali tako močne Evropske unije. Brexit je po njegovem mnenju dal kar nekaj lekcij. Prihodnost Evrope je po njegovem treba graditi na temeljih svobode, varnosti in napredka.

Romana Tomc in Dominika Švarc Pipan. FOTO: S. N.
Romana Tomc in Dominika Švarc Pipan. FOTO: S. N.
Dominika Švarc Pipan (SD/S&D) pogreša tovrstne posvete, kjer lahko iz različnih političnih opcij nagovorijo ljudi z različnih polov na kulturen način, čeprav se ne strinjajo v vsem. Po njenem mnenju si vsi kandidati želijo demokratično in socialno Evropo, razlikujejo pa se v tem, kako sprejeti ustrezne ukrepe, da bi to dosegli. 

Tomčeva: Težave se začnejo, ko začnemo iskati rešitve

Evroposlanka Romana Tomc (SDS/EPP) si želi, da bi bila unija svobodna, demokratična in gospodarsko močna. »Težave se začnejo, ko začnemo iskati konkretne ukrepe, ko prestopimo s splošne ravni in iščemo rešitve,« je prepričana Tomčeva. Po njenem mnenju smo v Evropski uniji dokazali, da se v vsaki krizi, ko je to nujno potrebno, odzovemo. Prepričana je, da Evropa ne bo razpadla, poudarja pa, da se spreminja. 

Neodvisni kandidat na listi NSi Žiga Turk je izpostavil gospodarsko konkurenčnost in pomembnost reševanja migracij. »Temelj Evrope je skupni trg. Če lahko države pošteno med seboj trgujejo, to lahko reši veliko medsebojnih težav,« je prepričan Turk, ki je podaril tudi, da je ultimativni varuh človekovih pravic prav Evropa. 
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije