HUDE BOLEČINE

To je Slovenka, katere pretresljiva zgodba odmeva v tujini

Pripravlja se za evtanazijo v Švici: »Rada imam življenje in želim umreti.«
Fotografija: Alenka Čurin Janžekovič je prestala že okrog 10 operacij. FOTO: Osebni arhiv
Odpri galerijo
Alenka Čurin Janžekovič je prestala že okrog 10 operacij. FOTO: Osebni arhiv

Zgodba o 62-letni Alenka Čurin Janžekovič, ki ima hudo in redko bolezen, za katero ni zdravila, odmeva tudi onkraj meja. V Slovenskih novicah smo te dni pisali, da se Alenka, upokojena učiteljica iz Prlekije, pripravlja na evtanazijo v Švici. Z odprtim pismom, v katerem pojasnjuje, zakaj se je odločila za samomor v Švici, je pretresla javnost. Hude bolečine v sklepih si lajša z analgetikom, vsakih nekaj let pa jo pri kirurgu čaka operativni poseg pri ortopedu in nevrokirurgu. Za seboj ima že 10 posegov in kot pravi, je njeno telo že precej izmučeno.

»Ni mi žal denarja, ampak to, da ne morem umreti v Sloveniji«

Zavzema se za evtanazijo v Sloveniji, a se ji zdi, da je ne bo dočakala. »Trpela bom, kolikor bom lahko, a ne v nedogled,« je dejala za index.hr. Uredila si je potrebne dokumente za evtanazijo v Švici, kar jo bo stalo slabih 10.000 evrov. »Ni mi žal denarja, žal mi je, da ne morem umreti v Sloveniji. Na zeleno luč zdravnika iz Švice, ki mi bo predpisal smrtonosni koktajl, sem čakala eno leto,« je povedala Čurinova. Odločitev je bila nenadna in se je zgodila čez noč. Še ko je bila njena sestra živa, sta se dogovorili, da si ne bosta dovolili, da obležita v postelji in da bosta popolnoma odvisne od tuje pomoči.

Odločitev podpira tudi Alenkin mož, s katerim sta poročena 36 let. »Najbolj bi si želel, da skupaj odideva, a sem jaz žal zdrav in mi tega ne bi dovolili. Tako bom moral počakati, da sam umrem in potem bova lahko spet skupaj zaplesala,« je povedal Marijan. Zakonca včasih vendarle še zaplešeta ...

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije