DOSEGEL JE SVOJE

Javni uslužbenci dobili dodatni dan plačanega dopusta

Razsodilo je vrhovno sodišče.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen, Delo

LJUBLJANA – Vrhovno sodišče je odločilo, da je javni uslužbenec na prvi šolski dan svojega otroka prvošolca upravičen do dodatnega dneva plačane odsotnosti z dela. Ocenilo je, da je spremstvo v šolo enkraten in neodložljiv dogodek ter da se od staršev pričakuje, da bodo z otrokom, povzema STA.


Do spora na sodišču je prišlo v primeru, ko je zaposleni v enem od obalnih javnih lekarniških zavodov zahteval od delodajalca dodatni dan plačane odsotnosti od dela zaradi spremstva otroka v šolo 1. septembra 2016. Delodajalec ga je zavrnil in mu za ta dan odobril letni dopust, zato se je zaposleni odločil za vložitev tožbe.

Pravico do plačane odsotnosti z dela v primeru t. i. drugega neodložljivega opravka po obrazložitvi vrhovnega sodišča omogoča tudi kolektivna pogodba za negospodarske dejavnosti, kar pomeni, da dejansko velja za vse javne uslužbence.

Do spora med tožnikom in toženim delodajalcem je prišlo zaradi različnih pogledov na vprašanje, kaj je lahko »drug neodložljiv opravek«. Odbor za razlago omenjene kolektivne pogodbe je marca 2008 sprejel razlago, da se kot taka lahko šteje tudi »udeležba v sodnem postopku, spremstvo otroka v šolo oziroma tisti opravki, ki jih delodajalec opredeli v svojem aktu«.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije