ODZIV PRVAKA OPOZICIJE

To Janša sporoča po Cerarjevem odstopu

Objavljeno 15. marec 2018 16.27 | Posodobljeno 15. marec 2018 21.42 | Piše: STA, M. U.
Vodja SDS za sočasno izvedbo volitev in ponovnega referenduma o drugem tiru.
Janez Janša. FOTO: Tomi Lombar, Delo
LJUBLJANA – Predsednik SDS Janez Janša ocenjuje, da je odstop premierja Mira Cerarja posledica razkritij komisije za nadzor proračuna, da Hrvaška rubi premoženje NLB, in strahu pred obravnavo poročil preiskovalnih komisij državnega zbora o žilnih opornicah, bančne luknje in Teša 6. Za referendum o drugem tiru predlaga, da se izvede skupaj z volitvami.
image
Odstop Mira Cerarja. Ljubljana, 14. marec 2018. FOTO: Leon Vidic, Delo


Janša namreč ne verjame pojasnilom, da je bila zadnja kaplja čez rop, zaradi katere je odstopil Cerar, razveljavitev referenduma o drugem tiru. »O tej kaplji nekoliko dvomimo, ker se je že nekaj dni prej vedelo, kakšna bo odločitev vrhovnega sodišča. O tem se je na veliko govorilo po hodnikih sodnih palač. Dopuščam pa možnost, da predsednik vlade tem informacijam ni verjel,« je dejal.
image
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes sprejel predsednika vlade Mira Cerarja. FOTO: Matej Družnik


Po Janševi oceni so bila pravi vzrok za odstop razkritja komisije državnega zbora za nadzor proračuna prejšnji teden, »na kateri smo izvedeli, da v nasprotju z zakonodajo in dvema mednarodnima sporazumoma Hrvaška rubi premoženje NLB in da se to dogaja že od leta 2015«. 
Če bo @vladaRS sedaj vsaj do volitev res opravljala tekoče posle bo to velik napredek. Doslej namreč niti teh ni. Hrvaška sodišča namreč že tri leta nezakonito rubijo državno NLB.
— Janez Janša (@JJansaSDS) 15 March 2018

Drugi motiv za odstop pa je po besedah predsednika SDS strah pred obravnavo poročil preiskovalnih komisij, ki so praktično na mizi. 

Za volitve 10. junija

Za volitve Janša meni, da bi bilo najbolje, da so na datum, ki je do zdaj veljal za najbolj verjeten, to je 10. junija. Skupaj z njimi bi bilo po njegovem mnenju racionalno izvesti tudi ponovitev referenduma o drugem tiru. Tega bi bilo po Janševih besedah sicer mogoče izvesti tudi skupaj z lokalnimi volitvami jeseni, a je zanj bolj primeren 10. junij. 
Tudi SD za predčasne volitve 

V SD se po odstopu premierja Mira Cerarja zavzemajo za predčasne volitve, saj da je v korist države, da čim prej dobi vlado s polnimi pooblastili. Predsednik stranke Dejan Židan je podprl predlog o predčasnih volitvah v drugi polovici maja. V času do volitev pa je po besedah vodje poslanske skupine SD Matjaža Hana potrebna preudarnost.


Povedal je še, da so zbrali dovolj podpisov za izredno sejo, na kateri bi državni zbor obravnaval ustavni zakon za zaščito NLB. 
 
Deli s prijatelji