Tijina klobasa moške ugnala v kozji rog (FOTO)

V Kostanjevici na Krki ocenjevali domače dobrote. Kakovost mesnin se izboljšuje.
Fotografija: Zbrani organizatorji in ocenjevalci FOTO: Anton Hruševar
Odpri galerijo
Zbrani organizatorji in ocenjevalci FOTO: Anton Hruševar

Minuli vikend, v dnevih godovanja svetega Antona Puščavnika, zavetnika kolin in mesarjev, so v Kostanjevici na Krki v okviru Društva domačih kolin pripravili že 20. ocenjevanje domačih mesnatih dobrot in potic.

Lokalni kmetje, gostilničarji, mesarji in ljubitelji kolin ter gospodinje so na ocenjevanje prinesli kar 123 vzorcev krvavic, pečenic, klobas, tlačenk in ocvirkov, pripravljenih iz domačega prašiča. Hkrati po tradiciji ob omenjenih dobrotah ocenjujejo še slane potice, ki jih vselej skrbno pripravijo okoliške gospodinje.

Najboljši kolinarji

Dolgoletni predsednik društva Franc Kovačič je poudaril, da so letošnje ocenjevanje, ki je potekalo v Gostilni Žolnir, posvetili razpravi o vhodni kakovosti mesa za predelavo. »Kakovost mesnih izdelkov, klobas, tlačenk in ocvirkov je ob dobri tehnični izvedbi odvisna tudi ali predvsem od doma vzgojenega prašiča, ki daje dober vhodni material za predelavo.«
Na Krškem polju in seveda tudi drugje po Sloveniji, kjer negujejo domače koline kot pristno slovensko dediščino, v zadnjem času tudi povsem običajni občani, stanujoči v hišah z ohišnico ali celo v stanovanjih v bloku, raje kupijo pri kmetu pujsa, ga pri njem zakoljejo in predelajo ter spravijo meso in klobase v domačo skrinjo. »Tako vsaj veš, kaj ješ,« je povedal Jože iz Krškega, ljubitelj mesnin, ki že vrsto let obiskuje ocenjevanje v Kostanjevici na Krki.

Vsi zainteresirani so izdelke prinesli k Žolnirju že v petek popoldne, v soboto je potekalo ocenjevanje.


Strokovno komisijo so sestavljali Albert Lorber, Vinko Kuntarič, Alojz Zorič, Franc Hribar in Silvo Vide. Vlogo rezača, ki skrbno pripravi vzorce, so tokrat zaupali Meti in Francu Grabnarju. Koordinator v kuhinji pa je bil Peter Levičar.

Ocenjevanje je potekalo tako rekoč ves dan. Ob sedmi uri zvečer pa so podelili nagrade in priznanja najboljšim kolinarjem.

Najboljšo krvavico je izdelal Franc Grabnar iz Šentjerneja. Najboljšo meseno klobaso je v pretežno moški konkurenci izdelala Tia Hribar iz Sajevc, najboljšo pečenico Žan Sintič iz Dolenje Pirošice, najboljšo tlačenko Alojz Žabkar iz Dolnje Prekope. Tokrat so ljubitelji kolin prinesli ocenit 13 vzorcev domačih ocvirkov, najboljše je spražil Boštjan Sintič iz Dolenje Pirošice. Povejmo, da so dolenjski ocvirki morda malo večji od tistih, ki jih pripravljajo na Štajerskem. Vsak seveda hvali svoje. Štajerci se čudijo, kako so lahko tako veliki, Dolenjci pa se čudijo, zakaj jih je treba zrezati in zdrobiti v drobtine.

Vse več vzorcev

Strokovno komisijo za potice so sestavljale izkušene gospodinje in poznavalke domačega peciva Slavica Kuhar, Anica Olovec in Jožica Janževec. Tokrat so ocenile sedem vzorcev slanih potic iz ajdove ali bele moke; od ocvirkovice do sirove potice in potice z domačo skuto. Najboljšo so spekle članice Društva podeželskih žena II.

Kovačič je ob podelitvi priznanj po večernem pozdravnem govoru povedal, da se število vzorcev iz leta v leto povečuje, kar pomeni, da vse več ljudi želi pristno domačo hrano. »Po drugi strani se je z leti močno izboljšala kakovost vzorcev. Slabih klobas tako rekoč ni bilo, zato je imela komisija težko delo.«

Kovačič nam je še povedal, da je ocenjevanje svojevrsten izziv za pripravo mesenega izdelka. »Če imamo koline doma, lahko meso hitro pripravimo in vakuumsko zapakiramo ter damo na hladno. Kdor pa prinese vzorec na ocenjevanje, pujsa obdela in denimo klobase pripravi morda že teden prej. V tem času se lahko že pojavijo napake, zato je potrebno še več natančnosti pri izdelavi.«

Večerno prireditev ter pokušino izdelkov sta vodila ali povezovala Ajda-Lea Jakše in Jakob Zaman Jelinčič. Jaroslav Jankovič

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije