POGREŠALI GA BODO

Tičev morilec priljubljen v zaporu

Objavljeno 13. julij 2018 07.00 | Posodobljeno 13. julij 2018 07.52 | Piše: Moni Černe, Boštjan Celec
Stefana Cakića so v ponedeljek premestili iz koprskega pripora na Dob. Za rešetkami je ubogljiv, sojetniki ga bodo pogrešali, smo izvedeli.
Stefan Cakić se je pritožil na sodbo.
MIRNA, KOPER, LJUBLJANA – V ponedeljek dopoldne so morilca igralca Gašperja Tiča, 21-letnega Ljubljančana Stefana Cakića, odpeljali iz koprskega pripora v zapor na Dobu. Vozilo s pripornikom je na Dolenjsko pripeljalo okoli 13.30.

Sodeloval pri uporu pripornikov

Cakića so na Primorsko iz ljubljanskega pripora na Povšetovi premestili 14. oktobra lani, dan po tamkajšnjem uporu pripornikov – iz varnostnih razlogov. Iz Kopra so ga vozili na obravnave v Ljubljano, kjer so ga 20. aprila letos spoznali za krivega in obsodili na osem let in pol zapora.

image
Umorjeni igralec Gašper Tič

Spomnimo, upor v ljubljanskih priporih je 13. oktobra lani zanetil vodja kriminalne združbe Kobre Valon Hoxhaj, albanski državljan, ki je bil maja letos zaradi proizvodnje mamil in trgovanja z njimi ter poslov s pribežniki obsojen na enotno kazen devet let in deset mesecev zapora ter šest tisoč evrov denarne kazni. Na Povšetovi se je uprl »zaradi nezadovoljstva z ukrepi proti njemu, saj je v priporu bolj omejen,« je pojasnil generalni direktor Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj. Neuradno naj bi Hoxhay zahteval več televizijskih programov in boljšo prehrano. Pri uporu je aktivno sodeloval morilec Cakić, ki se je uklonil med zadnjimi.

8 let in pol je dobil Stefan Cakić za umor Gašperja Tiča.

Celo takrat, ko je zadnji pripornik splezal s strehe na Povšetovi, ko je obupal njihov kolovodja, je bil Cakić eden tistih osmih, ki so vztrajali na dvorišču. Na opozorila policistov, da bodo zoper njega, če se ne vrne v jetniško celico, uporabili silo, je ostal mrtvo hladen. Res so uporabili silo, nato pa so ga premestili v zapor ob koprskem nakupovalnem središču na Ankaranski cesti. Zakaj je Cakić štrajkal? Želel je le podpreti novopočene prijatelje in ker nekdanji legionar ni (bil) vajen popuščanja zaradi groženj, trdijo naši viri.

Dan dopusta

Z izjemo neposlušnosti na Povšetovi je Cakić menda vzoren jetnik. V koprskih priporih je do ponedeljka pridno sestavljal izdelke in si celo prislužil dan dopusta – gre za 24 ur, ko te pazniki ne budijo, ampak te, kot se za prost dan spodobi, pustijo čisto pri miru. Ljubljančanu ni menda nič težko, uboga in ne povzroča niti najmanjših težav. Pri priljubljenosti naj bi mu pomagalo tudi to, da je, po mnenju večine, na pogled izjemno prijeten mladenič. O žrtvi ne govori veliko, da bi se strašansko kesal, na ven ni zaznati, raje posluša glasbo, s slušalkami na ušesih preživi ure in ure, in čeprav naj bi bilo očitno, da ima s seboj težave, z njimi ne obremenjuje nikogar. Navzven je dobrovoljen, nič žalosten, ampak pozitiven, marsikateri od sojetnikov ga bo zdaj, ko se je preselil na Dolenjsko, pogrešal, smo izvedeli.


image
Z odvetnikom Gorazdom Fišerjem FOTO: Marko Feist

V samsko sobo?

Da je bil morilec premeščen, so potrdili na upravi za izvrševanje kazenskih sankcij: »Imenovani je bil iz pripora premeščen na prestajanje zaporne kazni. Glede na višino zaporne kazni je bil skladno z Navodilom o razporejanju in pošiljanju obsojencev na prestajanje kazni zapora v zavode za prestajanje kazni zapora premeščen v zavod Dob. Vsak obsojenec, ki pride na prestajanje zaporne kazni, je najprej nameščen v sprejemni oddelek, kjer lahko po zakonu ostane do 30 dni. V sprejemnem obdobju se spoznava njegova osebnost, zdravstveno stanje, delovne in učne sposobnosti in druge okoliščine, pomembne za obravnavo obsojenca ter za njegovo pravilno razvrstitev. Ob zaključku sprejemnega obdobja se za obsojenca pripravi osebni načrt. Vsak obsojenec, ki pride na prestajanje zaporne kazni, je v zavodu obravnavan v skladu z določbami in po postopkih, ki so opredeljeni v zakonu o izvrševanju kazenskih sankcij in podzakonskih predpisih. Če to dopuščajo prostorske in druge okoliščine, se obsojenca v sprejemnem oddelku lahko namesti v samsko sobo.«

Sodišča nista prepričala

Ko je aprila izvedel, da je obsojen na osem let in pol zapora, je Cakić zaprosil sodišče: »Rad bi odšel na predčasno prestajanje kazni.«

Kaka dva meseca je ljubljanski okrožni kazenski sodnik Ciril Keršmanc potreboval, da je spisal sodbo v imenu ljudstva. V njej je podrobneje obrazložil odločitev velikega kazenskega senata, ki je po dvodnevnem posvetovanju »sprejel soglasno odločitev«, da je kriv uboja Gašperja Tiča, ki ga je zagrešil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti. Bil je namreč pod vplivom alkohola in kokaina, ko je v jutranjih urah 18. junija lani s kuhinjskim nožem dolžine 33 centimetrov 44-letnega igralca večkrat zabodel v vitalne dele telesa; bilo je 17 vbodnih ran in obrambnih ureznin, dva vboda pa sta bila smrtna.

O žrtvi ne govori veliko, da bi se strašansko kesal, na ven ni zaznati.

Cakić in njegov odvetnik Gorazd Fišer sta vseskozi vztrajala, da je Tič prvemu podtaknil GHB oziroma tako imenovano drogo za posilstvo ter ga zlorabil, potem pa naj bi ga še celo napadel. Tako naj bi po njunem šlo za dejanje, storjeno v afektu in samoobrambi, torej je kvečjemu uboj na mah ali povzročitev hude telesne poškodbe s smrtnim izidom.

Cakić je dejanje priznal, a se tudi izgovarjal na izgubo spomina: »Zbudil sem se v nekem prostoru, gol in z občutkom nemoči, velike bolezni, mučenja, spolnega zlorabljanja. Imel sem občutek, da me je slekel in da me spolno nadleguje. Ne vem pa, ali se me je sploh dotikal. Bil sem močno prestrašen, občutil sem bolečino, izgubo dostojanstva, želel sem umreti. Kot bi neki demoni prišli vame.«

Pritožbi obrambe in tožilstva

In čeprav je bil po naših informacijah pred začetkom mučnega okrožnega sodnega procesa pripravljen sprejeti ponudbo tožilstva, če bi se ta vrtela ravno nekje okrog osmih let zapora, se bosta s Fišerjem na okrožno sodbo pritožila. Enako bo storilo tožilstvo, ki je zahtevalo kazen 12 let zapora, zakonodaja za uboj sicer predvideva od pet do 15 let. Tožilka Tamara Gregorčič ni bila zadovoljna z obrazložitvijo sodnika Keršmanca, da iz študije Inštituta za kriminologijo in vrhovnega sodišča (o 506 primerih umorov in ubojev na Slovenskem od leta 1991) izhaja, da so bile sodbe slovenskih sodišč v primerih ubojev, ki so bili zagrešeni v bistveno zmanjšano prištevnem stanju, »osem let zapora, sedem, osem, sedem in pol, devet« ...

Trenutno teče rok za pritožbe, čez kak mesec bo o njih odločal tričlanski senat ljubljanskega višjega sodišča, šele z njihovo odločitvijo pa bo znana pravnomočna kazen za morilca enega najpriljubljenejših slovenskih gledaliških igralcev. 
Deli s prijatelji