KONEC EPIDEMIJE

»Maska je naša nova realnost! Brez maske nikamor več!«​

V Sloveniji v nedeljo ni bilo nove okužbe, umrl pa je en bolnik s covidom 19.
Fotografija: FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
FOTO: Voranc Vogel

V Sloveniji so v nedeljo opravili 246 testov na okužbo z novim koronavirusom, vsi so bili negativni. V nedeljo je umrl en bolnik s covidom 19, skupaj doslej 109. V bolnišnicah so v nedeljo zaradi tega zdravili pet bolnikov, eden je potreboval intenzivno nego, je sporočila vlada.

Po premestitvah ostaja UKC Ljubljana edina slovenska bolnišnica za oskrbo bolnikov s covidom 19. V Sloveniji so doslej opravili 79.039 testov na okužbo z novim koronavirusom. Med 1473 pozitivnimi je bilo 650 moških in 823 žensk.



Poveljnik CZ RS Srečko Šestan je v soboto zaprl državni načrt zaščite in reševanja. Prepričan je, da so delo opravili dobro, je pa vedno prostor za izboljšave. Še v tem mesecu bodo pripravili analizo, ki bo ena od podlag za dopolnitev državnega načrta, in prepričan je, da bodo v prihodnje, če bo treba, stvari potekale še ustrezneje.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je opozoril, da konec epidemije v Sloveniji še ne pomeni, da smo lahko v nadaljevanju brezskrbni, ampak nas čaka nekoliko drugačen način življenja. Ob tem je zagotovil, da bodo v čim krajšem času poskušali izboljšati razmere v domovih za starejše in zagotoviti negovalne enote z večjim številom zdravstvenih delavcev. Kot je poudaril na dopoldanski novinarski konferenci, z administrativnim preklicem epidemije zadeve še ni konec. Po njegovem nas čaka trdo delo, če želimo preprečiti nove žrtve in posledice na vseh področjih, saj še ni učinkovitega zdravila ali cepiva za koronavirusno bolezen 19.

Vladni govornik Jelko Kacin je pojasnil, da je nošenje mask še vedno obvezno ob obisku bolnišnice in doma starejših občanov, pri gospodarski dejavnosti pa je lastnik oz. upravitelj tisti, ki ne želi, da bi bil njegov prostor žarišče, in bo, če bo prevelika gneča ljudi, zahteval, da si nadenejo maske. »Naša nova realnost je, da mora imeti vsak pri sebi masko. Maska je obvezna oprema v torbici, vrečki, kjer koli! Brez maske nikamor več!«
 

Dovoljene prireditve z 200 ljudmi, odpirajo se večji hoteli, sodišča ...

Z današnjim dnem se sprošča več ukrepov, ki so veljali v času epidemije. Tako so po novem dovoljene javne prireditve z do 200 ljudmi. Odprejo se lahko večji nastanitveni obrati, velnes in fitnes centri ter bazeni. Na predkrizne obrate se vrača delo sodišč, tudi upravne enote bodo od danes normalno delovale.


Zaprti pa ostajajo diskoteke in nočni klubi. Prav tako ob nedeljah in praznikih ostajajo zaprte trgovine z izjemo bencinskih servisov in lekarn, ki so lahko odprti.

Realno je pričakovati ponovne vnose virusa v državo

Po uradnem koncu epidemije je za 24ur spregovorila tudi vodja svetovalne skupine za covid 19 na ministrstvu za zdravje infektologinja Bojana Beović, ki je dajala, da »virus v Sloveniji skoraj ni več prisoten oziroma je v zelo majhnem številu, gotovo pa je prisoten v državah, v katere Slovenci pogosto potujemo oziroma od koder prihajajo k nam turisti. Realno je pričakovati ponovne vnose virusa v državo, v tem primeru pa je potrebna takojšnja reakcija vsakogar, ki zboli – naj poišče zdravnika in opravi bris. Pomembno pa je tudi dobro delo epidemiološke službe, ki tako vsak posamezen izbruh zameji.«
Preberite tudi: Uradno: epidemije po 80 dneh ni več, življenje se vrača v stare tirnice
Poudarila je, da je na potovanju treba biti pozoren na to, da ne pridemo v stik s kom, ki je bolan, da se ne zadržujemo v gručah ljudi, da skrbimo za higieno rok, da vzdržujemo varnostno razdaljo ali pa uporabimo masko, ko to ni možno. 




Beovićeva ne izključuje drugega vala, nanj pa se je treba pripraviti. Glede ponovnega zapiranja države ob morebitnem drugem valu pa je povedala, da če se bo le dalo, tega ne bo. Če zboli nekdo v razredu, bodo šli v karanteno njegovi sošolci, če bo tega več, šola, v podjetjih pa ustrezni oddelek. V primeru razširitve bolezni na posameznem geografskem območju se lahko morda zapre občina.


 

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije