KO SE IZTEČE VELJAVNOST

Tega vam o pretečenih darilnih bonih še niso povedali ...

Objavljeno 03. december 2018 19.15 | Posodobljeno 03. december 2018 21.00 | Piše: N. Č.

Ali je obdarjenec upravičen terjati izpolnitev obveznosti tudi po izteku veljavnosti darilnega bona?

Imate doma kakšen darilni bon, ki ga še niste izkoristili, njegova veljavnost pa je medtem že potekla? Obrnite se na izdajatelja in ga poskušajte prepričati s katero od navedenih možnosti. FOTO: Dejan Javornik
Obdarovanje z darilni boni postaja vse bolj priljubljen način obdarovanja. Veselje ob prejetem bonu pa se lahko sprevrže v slabo voljo, ko obdarjenci želijo bon izkoristiti, a se je morda zaradi prekratkega roka uporabe njegova veljavnost iztekla.

Če je rok za izpolnitev obveznosti iz darilnega bona krajši od zakonsko določenega zastaralnega roka, velja zakonski zastaralni rok, ki je pet let.

Tržni inšpektorat in zveza potrošnikov si nasprotujeta

Medtem ko Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) meni, da bi morali darilni boni veljati vsaj pet let od njihovega nakupa, pa Tržni inšpektorat RS pritrjuje izdajateljem bona, da se je kupec z nakupom strinjal s pogoji, vključno z rokom trajanja darilnega bona.

»Ker se zdi malo verjetno, da bi kdorkoli zaradi razmeroma majhne vrednosti terjatve sprožil postopek na sodišču, upam, da vam bo prebrano pomagalo prepričati izdajatelja darilnega bona v katero izmed navedenih možnosti, če se znajdete v takšni situaciji.« (Domenika Marhold, Pravo za vse)

Darilni boni niso izrecno zakonsko urejeni, opozarjajo v društvu Pravo za vse. »Pravno gledano jih je mogoče opredeliti kot pogodbo v korist tretjega, z njo pa si obdarjenec pridobi pravico, da od dolžnika terja izpolnitev, ki jo uveljavlja z darilnim bonom (listino), ki je v skladu z obligacijskim zakonikom izkazni papir,« pojasnjujejo in s tem predpostavljajo, da mora dolžnik izpolniti svojo obveznost v splošnem petletnem zastaralnem roku, ker navedeni zakon ne določa posebnega zastaralnega roka za terjatve iz darilnih bonov.

Pravica do vračila denarja?

Obdarjenec, ki je zamudil rok za izpolnitev že plačane obveznosti, bi lahko v skladu z obligacijskim zakonikom smel zahtevati tudi vračilo kupnine, menijo v Pravu za vse. » V tem primeru je namreč izdajatelj darilnega bona (dolžnik) obogaten, ker ni izpolnil svoje obveznosti, kljub temu da je zanjo prejel plačilo. To je prav tako mogoče zahtevati v splošnem petletnem zastaralnem roku, s to razliko, da zastaranje ne prične teči prvi dan po dnevu, ko je upnik imel pravico terjati izpolnitev obveznosti, temveč ob prehodu koristi z obdarjenca na dolžnika oziroma po izteku roka za uveljavitev pravice iz darilnega bona.«
Humanitarno društvo Pravo za vse sestavlja ekipa mladih pravnikov, ki brezplačno podajajo pravne nasvete. Svoje vprašanje jim lahko zastavite na obrazcu na njihovi spletni strani, ali pa jih obiščete osebno na eni izmed njihovih pravnih klinik, kjer svetujejo osebno: v Mariboru na Univerzi v Mariboru, na Ravnah na Koroškem v društvenih prostorih nad Havano Ravne in v Črenšovcih v prostorih Občine Črenšovci.
Deli s prijatelji