Te dni izplačilo pokojnin: za upokojence pomembno obvestilo

Pošta Slovenije: Svetijte svojim staršem, babicam in dedkom, naj ne hodijo na pošto že prvi dan izplačil pokojnin.
Fotografija: Z odpovedjo obiska poslovalnice boste zaščitili svoje zdravje in zdravje zaposlenih ter drugih. FOTO: Ivan Praprotnik
Odpri galerijo
Z odpovedjo obiska poslovalnice boste zaščitili svoje zdravje in zdravje zaposlenih ter drugih. FOTO: Ivan Praprotnik

Bliža se 31. marec, ko je dan izplačila pokojnin, zato banke in Pošta Slovenije upokojence pozivajo, naj poslovalnice obiščejo le v nujnih primerih, obiska pošte pa naj ne načrtujejo že prvi dan izplačila pokojnin oziroma ne takoj zjutraj. Pri urejanju bančnih poslov na daljavo lahko starejšim na pomoč priskočijo njihovi pooblaščenci ali družinski člani.

Ker je v Sloveniji razglašena epidemija, jih pozivajo, da v torek, 31. marca, ko bodo izplačane pokojnine, banko in pošto obiščejo le, če je to res nujno. Z odpovedjo obisku poslovalnice bodo zaščitili svoje zdravje in zdravje zaposlenih ter drugih.

Tiste, ki imajo bančno kartico, banke pozivajo, da namesto v poslovalnici dvig opravijo na bankomatu, tiste, ki uporabljajo spletno ali mobilno banko, pa, da opravijo bančne posle na daljavo. Tudi sicer banke vsem potrošnikom svetujejo, da se izogibajo plačilom v gotovini in na prodajnih mestih plačujejo s kartico. Da bi se izognili nepotrebnim stikom, še posebej priporočajo uporabo brezstične kartice ali mobilnega telefona.

Tistim, ki niso vešči spletnega ali mobilnega poslovanja, lahko pri tem pomagajo njihovi pooblaščenci. »Pooblaščenci na računu lahko namesto vas plačajo položnice prek svojih digitalnih poti in vam naročijo potrebščine prek spletnih trgovin. Tako vam ni treba priti v bančno poslovalnico, hkrati pa se izognete tudi poslovanju z gotovino,« so poudarili v Združenju bank Slovenije. Za tiste, ki nujno potrebujejo gotovino, lahko pooblaščenci opravijo tudi dvig na bankomatu.


Postopek izplačil pokojninskih nakaznic preko Pošte Slovenije


Izplačila pokojnin prek pokojninskih nakaznic v dostavi oziroma na terenu bodo v največji meri potekala na ustaljen način, z minimalnimi prilagoditvami zaradi upoštevanja varnostnih ukrepov. Izplačilo bo potekalo na 'brezkontaktni' način na primernem mestu na naslovu prejemnika, o čemer bodo ti prejeli ustne napotke od pismonoše.



Prav tako so prilagojeni postopki za posameznike, ki so priklenjeni na posteljo ali so gibalno ovirani do te mere, da ne morejo priti pismonošu naproti, torej prevzeti pokojnine na vhodu v stavbo. Izplačilo pokojnin tem upokojencem bo samo za mesec marec 2020 prilagojeno tako, da bo pismonoša osebi, ki prejemnika neguje oziroma živi z njim v gospodinjstvu, pustil enkratno pooblastilo za dvig pokojninske nakaznice za marec 2020 na pošti.

Na dan izplačila pokojnin bo delovni čas bančnih poslovalnic daljši. Delujoče poslovalnice bank in hranilnic bodo na dan izplačila pokojnin, to je v torek, 31. marca 2020 večinoma odprte od 8.00 do 13. ure oziroma glede na objavljen delovni čas posamezne banke in hranilnice. Ažurne informacije o odprtih  poslovalnicah in delovnem času najdete na spletnih straneh bank in hranilnic.

Večina pošt ima prilagojen delovni čas, in sicer so pošte odprte od 9. do 15. ure oziroma nekatere od 9. do 11. ure. Ob sobotah pošte ne poslujejo, prav tako ne poslujeta dežurni pošti.


Če je obisk bančne poslovalnice ali neizogiben, upoštevajte vse preventivne higienske in varstvene ukrepe ter navodila poslovalnic:


• V poslovalnice vstopajte posamično, ohranite priporočeno razdaljo med sabo in drugimi v banki.

• Kjer je treba, najavite svoj prihod v poslovalnico.

• Po vsakem stiku ali opravilu si umijte ter razkužite roke ter naprave, ki ste jih uporabljali. Razkužilo je smiselno imeti ves čas pri sebi v torbi.

• Z ustreznim ravnanjem in zavedanjem poskrbite za varovanje svojega in zdravja drugih.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije