ZA VEGANE

Tatarski biftek delajo brez mesa

Objavljeno 19. avgust 2019 13.34 | Posodobljeno 19. avgust 2019 13.34 | Piše: Primož Hieng

Vegafest v Ljubljani je bil množično obiskan. Veganska ni samo hrana, ampak tudi kozmetika.

Veganske jedi so lahko zelo okusne.
Število sodelujočih in stojnic ter obiskovalcev letošnjega Vegafesta, ki so minulo soboto preplavili ljubljanski Pogačarjev trg, kaže, da je veganstvo pri nas zelo priljubljeno in nadvse cenjeno.

image
Na Vegafestu so točili prvo slovensko kombučo.
Vegafest je največji festival veganstva v Sloveniji. Letos je potekal že sedmo leto zapored. Na 50 stojnicah so se predstavili društva in organizacije za zaščito in pomoč živalim, ekološke kmetije, podjetja in trgovine z vegansko ponudbo ter restavracije, ki so obiskovalce poskušale prepričati z veganskimi okusi. Pripravili so strokovna predavanja, delavnice, zabavni program in številne druge aktivnosti.

Veganstvo ni le način prehranjevanja, je etično načelo, ki pravi, naj pri svojem delovanju ne povzročamo nepotrebne škode, poudarjajo v Slovenskem veganskem društvu: »Slednjemu se sicer ne moremo popolnoma izogniti, a z opustitvijo izdelkov živalskega izvora svoj vpliv lahko bistveno izboljšamo. Kdor je vegan, ne uživa izdelkov živalskega izvora, to je mesa, rib, mleka in jajc, ne nosi oblačil iz živalskih materialov, kot so usnje, krzno in volna, ne uporablja kozmetike, ki vsebuje živalske sestavine, na primer čebelji vosek. Vegani torej uživajo vso hrano, ki ni živalskega izvora.«
 

Sladice imajo radi vsi


image
Namazi iz fižola gredo za med.
Ponudba veganske hrane in tudi pijač je iz leta v leto pestrejša. Vegani mesa, rib in jajc ter drugih izdelkov ne pogrešajo, sladice pa imajo radi vsi. Nataša in Ivan iz Ilirske Bistrice sta predana ustvarjanju okusnih in zdravih slaščic: »Najino glavno vodilo je velika ljubezen do narave in dobrega počutja. Inovativnost, zavzetost in pozornost za detajle so najina garancija za zadovoljstvo tistih, ki imajo radi sladice. Za vse sladkosnede pripravljava sladice, kakršne imava tudi midva najraje. Najine torte so namenjene vsem, ki cenijo prehranjevanje z zdravimi polnovrednimi živili. Vse brez škodljivih posledic in vzbujanja slabe vesti. Osredotočena sva na uporabo vrhunskih polnovrednih sestavin. Brez umetnih dodatkov, konzervansov in sladil. Vsi izdelki so toplotno neobdelani, veganski, brez glutena, laktoze, jajc in brez sladkorja. Vsaka torta je ročno narejena od začetka do konca.«

Ob presni torti bi lahko popili stekleničko kombuče, ki je povsem osvojila brata Mirzo in Zlatana Ljubijankića iz Kamnika. Obiskovalcem Vegafesta sta ponudila kombučo, ki jo zadnje leto s štirimi različnimi okusi polnita v stekleničke. »Kombuča je stoodstotno naravni napitek, ki prihaja iz domače proizvodnje,« je povedal Zlatan.

image
Dramane Yere se je priselil iz Burkina Fasa.
»Zaradi fermentacije, ki je prisotna v proizvodnji, je napitek poln življenja, bogat s probiotiki, vitaminoma B in C ter pozitivno deluje na človeško telo. Še nekaj je pomembno: kombuča je brezalkoholni napitek, ki poveča odpornost imunskega sistema, pomaga pri uravnavanju telesne teže in povrne telo v popolno ravnovesje. Pomaga pri utrujenosti in ureja prebavo.«
 

Prisega na karitejevo maslo


Teja Kragelj je študentka ekonomije iz Celja, ki v prostem času zelo rada ustvarja v kuhinji. Z veganstvom se je zbližala šele lansko poletje, vendar se je v to filozofijo in način življenja preprosto zaljubila ter tako kar hitro prešla iz vsejede na vegansko prehrano.

image
Presne tortice Fotografije: Primož Hieng
»Svoje preprosto ustvarjanje v kuhinji sem želela deliti tudi z drugimi, zato sem decembra lani ustvarila svojo stran na facebooku Tejina veganska špajza. Stran sem ustvarila z željo, da bi za ljudi veganska prehrana postala vse bolj vsakdanja, preprosta za pripravo in seveda, da bi se izognili vprašanju, kaj pa vegani sploh jedo. Zato na moji strani najdete recepte za zajtrke, malice, glavne jedi, jedi brez glutena in sladice. Tokrat sem predstavila veganski happybiftek, ki je veganska različica tatarskega biftka in popolna jed tako za praznično pojedino kot tudi za piknike, obiske in različna druženja.«

Tudi kozmetika je veganska. Dramane Yere je prijazen črnec, ki prihaja iz afriške države Burkina Faso, v Sloveniji pa si je ustvaril družino. Njegovo podjetje ponuja vrsto veganskih izdelkov, med njimi nerafinirano karitejevo maslo, ki se uporablja v kozmetične in zdravilne namene. »Po sestavi je trdo, a se v stiku s kožo hitro raztopi,« je povedal Yere.

7. so že priredili Vegafest.

»Lahko se uporablja samo ali kot sestavina za pripravo naravnih mil, krem in podobno. Je hranljivo, vlažilno, ima izjemno zdravilne učinke na kožo. Bogato je z vitaminoma A in E, ki lajšata kožne spremembe in kožo ščitita pred prostimi radikali ter prezgodnjim nastankom gubic. Maslo kožo mehča, vlaži, spodbuja obnavljanje celic in nastanek kolagena, povečuje njeno elastičnost in jo varuje pred raznimi vremenskimi spremembami.« 
Deli s prijatelji