Tako so objestneži udarili čez Janeza Janšo, prebivalci ne morejo verjeti

Vandali so pustili svoj grafit: Smrt janšizmu, svoboda narodu.
Fotografija: Grafiti v Gornji Radgoni. FOTO: O. B.
Odpri galerijo
Grafiti v Gornji Radgoni. FOTO: O. B.

Naperjenost nekaterih očitno nezadovoljnih državljanov proti vladanju Janeza Janše se po največjih slovenskih mestih, Ljubljani in Mariboru, seli tudi na obrobje. Nič nenavadnega, saj so nekateri ljudje v demokraciji vedno proti vladajoči strukturi, je pa moteče uničevanje skupne ali zasebne lastnine. In prav to se je zgodilo v mestu sejmov in penine Gornji Radgoni, kjer so vandali, kot kaže, s pripravljeno šablono izrisali »svojo žalostno podobo«, kot je dejal starejši Radgončan, ko je na steni med nekdanjim hotelom Grozd in prav tako nekdanjo prodajalno Peko v samem središču mesta pri avtobusni postaji in ob glavni prometnici proti Mariboru in Murski Soboti zagledal grafit, na katerem je s črnimi črkami napisano Smrt janšizmu, z rdečimi pa Svoboda narodu. Težko je verjeti, da se bo na takšen način zgodila omenjena 'svoboda'.

Kakor koli že, po nedavnem napadu na mariborski Kulturni center Pekarna, kjer se je neko jutro pojavil grafit s podobo Janeza Janše in napisom »smrt narodu, svoboda fašizmu«, se je popoldne na praznik dela nekaj podobnega zgodilo v Gornji Radgoni, ki je sicer bolj kot ne znana po toleranci, čeprav vandalov in objestnežev nikoli ne zmanjka.

FOTO: O. B.
FOTO: O. B.


Nesramne grafite so sedaj najverjetneje fotografirali policisti, ki bodo skušali odkriti neznanega storilca ali storilce, lokalna skupnost pa bo bržkone imela nekaj stroškov z odstranjevanjem napisanega in pleskanjem. Materialna škoda sicer naj ne bi bila velika, a kljub temu ne smemo pozabiti na občutke drugače mislečih in nastanek sovraštva med ljudmi.

Da zadeva ni povsem nedolžna, lahko potrdi tudi razmišljanje enega izmed državljanov, ki je na spletni strani zapisal (nelektorirano):

»V Radgoni smo leta 91 tako misleče imeli tudi v svojih vrstah…, poleg takšnih, ki smo jih morali paziti, da nam ne bi škode delali... In sedaj, ko gledam ta zmazek pa se sprašujem: Kako se lahko mesto heroj (misli na Gornjo Radgono iz osamosvojitvene vojne, op. p.) hitro spremeni v mesto gnoj?«

Nekdo drug pa je pripisal (nelektorirano): »Če bi imel jajca bi se danes tukaj postavil s plakatom v rokah ...«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije