Ta slovenski kraj je novo žarišče koronavirusa

Okužili so se na zasebni zabavi.
Fotografija: Razkuževanje in zaščitne maske so ključne za zaustavitev okužb. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Razkuževanje in zaščitne maske so ključne za zaustavitev okužb. FOTO: Jure Eržen, Delo

V Sloveniji so v ponedeljek v 1325 testiranjih potrdili 23 okužb z novim koronavirusom, hospitaliziranih pa je bilo 12 bolnikov, kar je eden več kot dan prej. Nobeden od njih ni potreboval intenzivne nege.

Novo žarišče je Cerknica, kjer so v ponedeljek potrdili pet okužb. Prenos se je zgodil na zasebni zabavi, na kateri je bilo po besedah poveljnika cerkniške civilne zaščite Matjaža Knapa od 30 do 40 udeležencev, starih približno 30 let. Po Knapovih informacijah so v stik z ustreznimi službami stopili že drugi dan po zabavi.

Dobili so usmeritve Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), pri čemer so tiste, ki niso kazali znakov okužbe, z izjemo zaposlenih v zdravstvu in izobraževanju, napotili v službo. Zato se bojijo, da je okuženih več, kot kažejo sedanji podatki. Knap občane poziva, naj dosledno spoštujejo predpisane ukrepe.

Po oceni NIJZ je v Sloveniji trenutno 205 aktivnih primerov.



Preberite tudi:

Stanje v Sloveniji se zaostruje, Hrvaška ne spoštuje dogovorjenega

Strokovna skupina predlagala, da se Hrvaška uvrsti na rdeči sezn​am

Kazen za tiste, ki zavestno odhajajo v države z rdečega seznama
 

Slovenija je v 'rumenem'

Slovenija s tem postopoma dosega raven, po kateri bi se morala uvrstiti na rumeni seznam držav, opozarja Mario Fafangel z NIJZ. »Narediti moramo vse, da ustavimo trend naraščanja okužb,« je pozval. V Sloveniji je trend novih primerov okužb v porastu, a je krivulja manj strma kot marca. Narašča tudi število okužb, ki se širijo lokalno in niso več povezane s primeri, vnesenimi iz tujine.

14-dnevna kumulativna incidenca na 100.000 prebivalcev se je v Sloveniji ob tem zvišala na že skoraj 10, kar po Fafangelovih besedah pomeni, da smo dosegli raven, ki smo jo uporabljali za druge države pri ocenjevanju, da niso več varne. Po njegovih besedah je pomembno, da dnevno število okuženih ohranimo med 15 in 20. To je tudi številka, ki jo epidemiologi lahko še ustrezno obravnavajo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije