Politika odločila: uvedeni pregledi na meji, Planica brez gledalcev

Sestal se je svet za nacionalno varnost, govorili so o razmerah v državi zaradi koronavirusa. 
Fotografija: Seja sveta za nacionalno varnost. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Seja sveta za nacionalno varnost. FOTO: Leon Vidic, Delo

V Sloveniji so do 14. ure potrdili 23 primerov okužbe z novim koronavirusom. Opravili so 1.227 testov. Zaradi razmer je predsednik vlade v odstopu Marjan Šarec sklical svet za nacionalno varnot (SNAV), potem ko je dobil vse potrebne informacije od Nijz in ministrstva za zdravje. SNAV se je seznanil s trenutnimi razmerami, sprejel pa je tudi nove ukrepe.

»Obravnavali smo različne mogoče situacije, ugotavljali smo, da smo za zdaj še v fazi ena, ko virus zaustavljamo na tej ravni kot zdaj. Ob tem ravnamo sorazmerno,« je dejal predsednik vlade v odstopu. »Dogovor je, če bo potrebno, se bo svet sestal znova in preveril stanje. Zadeva je živa, zato se razmere spreminjajo iz ure v uro.«
Seja sveta za nacionalno varnost. FOTO: Leon Vidic, Delo
Seja sveta za nacionalno varnost. FOTO: Leon Vidic, Delo

Po skoraj štirih urah je minister za zdravje Aleš Šabeder sporočil določene ukrepe, ki začnejo veljati:
  • Na letališču Jožeta Pučnika se uvede merjenje temperature potnikov, ki vstopajo v Slovenijo.
  • Uvedeni bodo ukrepi na kopenski meji z Italijo (se šele začnejo pripravljati, čez nekaj dni se bodo začeli izvajati, skupaj policija in zdravstveno osebje).
  • Prireditve, ki se odvijajo v zaprtih prostorih, se omeji na 100 ljudi. (Ukrep se nanaša na organizirane prireditve, kjer se ljudje zbirajo, pa omejitev ni. Torej to ne velja za fitnes centre, restavracije, lokale, savne, kopališča.)
  • Vse športne prireditve z več kot 500 udeleženci se izvedejo brez občinstva, tudi pokal Vitranc in Planica.
  • Šole in vrtce se bo zapiralo po potrebi.
  • Prekine se izvajanje vseh preventivnih dejavnosti zdravstvenih domov Metlika, Novo mesto, Črnomelj ter Splošne bolnišnice Novo mesto.
Stanje okuženih v Sloveniji pa je v ponedeljek ob 16. uri: 9 okuženih v ljubljanski regiji, 3 v štajerski, 10 v dolenjski regiji, 1 v primorski regiji. Nijz predlagal karanteno za približno 50 oseb. Delodajalce predvsem na območjih Novega mesta, Črnomlja, Metlike in Bele krajine pozivajo, da delavce, ki so bolni, opozorijo, naj ostanejo doma. Svetujejo opravljanje dela od doma v čim večji meri ter odsvetujejo vsa nenujna službena potovanja, je pojasnil Šabeder.
 

Preberite še:

V Sloveniji prvič po osamosvojitveni vojni izredne razmere, vzpostavili klicni center
Vse o koronavirusu: vsak oboleli okuži dva

Spregovoril je tudi predsednik vlade v prihodu Janez Janša, ki še nima potrjene ministrske ekipe: »Poteka bitka s časom, jasno je, da širjenja virusa ni mogoče zaustaviti z danes na jutri, tako da gre tukaj za vprašanje, ali smo ga sposobni upočasniti in omejiti, da nevarnost ne bo presegla kapacitete našega zdravstvenega sistema.«
Janez Janša in Marjan Šarec. FOTO: zajem zaslona
Janez Janša in Marjan Šarec. FOTO: zajem zaslona




Sicer pa je direktorica Nijz Nina Pirnat v nedeljo povedala, da Slovenija ni tako ogrožena, da bi razglasili epidemijo



 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije