CENE NAFTE

Svet na robu nove vojne, Slovence bo udarilo po denarnici

Zvišanje cen pogonskega goriva lahko pričakujemo že naslednji torek.
Fotografija: Gorivo bo zaradi napetosti na Bližnjem vzhodu dražje tudi pri nas. FOTO: Mavric Pivk, Delo
Odpri galerijo
Gorivo bo zaradi napetosti na Bližnjem vzhodu dražje tudi pri nas. FOTO: Mavric Pivk, Delo

LJUBLJANA – V soboto je odjeknila novica o napadih na največjo rafinerijo nafte v Savdski Arabiji, zaradi katerih je največja proizvajalka nafte prepolovila proizvodnjo. Napadi so okrepili napetosti med Iranom ter Savdsko Arabijo in ZDA. Svet se sprašuje, ali smo na pragu nove vojne, cene nafte pa so se kljub napovedi Riada, da bo država z obsežnimi zalogami poskrbela, da na trgu ne bo prevelikega šoka zaradi upada proizvodnje, na borzah v ponedeljek zvišale za devet odstotkov. Cene so narasle tudi v torek, a so upadle, ko je predsednik ZDA Donald Trump – ta ne izključuje vojaškega napada na Iran – obljubil, da bo sprostil ameriške rezerve nafte.

Le še vprašanje časa je, kdaj bomo zvišanje cen občutili tudi Slovenci, pravi Grega Kurent iz NLB Skladov: »Trenutno zvišanje cene surove nafte bo vplivalo tudi na cene pogonskega goriva, saj bodo rafinerije višjo cene surove nafte delno prenesle naprej na kupce. Z zamikom pa lahko zaradi načina določanja cen (cena 95-oktanskega bencina in dizla se določa vsakih 14 dni in se oblikuje na podlagi 14-dnevnih povprečij cen naftnih derivatov) pričakujemo višje cene bencina tudi v Sloveniji. Če torej ne bo prišlo do sprememb v trošarini, lahko dvig cene pogonskega goriva pričakujemo naslednji torek, ko se bo ta dvig le delno poznal na ceni. Tako lahko pričakujemo dvig cene 95-oktanskega bencina na približno 1,30 evra na liter. Kljub ponedeljkovi rasti cene surove nafte je ta še vedno slabih 10 odstotkov pod letošnjim vrhom iz prve polovice leta.«

Na cene lahko vplivajo tudi druge države

Kolikšna bo cena surove nafte v prihodnjih dneh ali tednih, bo odvisno od tega, kako hitro bodo Savdska Arabija in ostale države zmogle pokriti izpad v proizvodnji. Določen vpliv na ceno nafte pa ima tudi višja percepcija tveganja, da bi ob negotovih razmerah na Srednjem vzhodu lahko prišlo do eskalacije vojnih napetosti in s tem motnje v dobavah surove nafte, še dodaja Kurent.

Podobno je povedal Alexandr Gutiera, upravljavec investicijskih skladov pri Triglav Skladih: »Cene bencina in dizla na borzah so seveda sledile cenam nafte in so se povečale. Zelo verjetno, da se bodo povečale tudi cene goriva na bencinskih črpalkah (naslednja objava drobnoprodajnih cen naftnih derivatov je 24. septembra). Za koliko, točno, bo v veliki meri odvisno od dogajanja na trgih nafte. Treba je izpostaviti, da še vedno ni jasno, kako hitro se bo savdska nafta vrnila na trg in za koliko se bo povečala proizvodnja v drugih državah. Na cene goriva zna vplivati tudi država, ki lahko zmanjša negativni vpliv višjih cen nafte ob znižanju trošarin.«​

Kaj vpliva na ceno?

»V Sloveniji se prodajne cene naftnih derivatov določajo po modelu, po katerem se cene prilagajajo borznim cenam naftnih derivatov na mediteranskem trgu (kotacija CIF Mediteran) in vrednosti tečaja dolarja (preračunano iz dolarjev v domačo valuto po povprečnem srednjem tečaju Banke Slovenije, veljavnem na dan objave cen). Cena je torej odvisna od teh dveh faktorjev,« pojasnjujejo pri Petrolu in dodajajo, da imajo za bencinske servise, kjer se cene naftnih derivatov oblikujejo prosto na trgu (avtoceste in hitre ceste) izdelano metodologijo oblikovanja cen naftnih derivatov, ki je ob upoštevanju pravil varstva konkurence ni dovoljeno razkrivati. Za vse ostale bencinske servise pa velja uredba o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije