KORONAVIRUS

Vlada bo razglasila domove za starejše za ogrožena območja

Zaradi slabše epidemiološke slike na seji vlade sprejeli strožje ukrepe.
Fotografija: Domove za starejše bi lahko kmalu zaprli. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Domove za starejše bi lahko kmalu zaprli. FOTO: Jure Eržen, Delo

Vlada je na dopisni seji na t. i. zeleni seznam uvrstila dve državi, nato pa se sestala s strokovno skupino pod vodstvom Bojane Beović. Vladi naj bi po poročanju medijev strokovnjaki predlagali večji nadzor na mejah in omejitve druženj, omejili pa naj bi tudi delovanje lokalov.

Bojana Beović, infekcijska klinika Kliničnega centra Ljubljana. FOTO: Uroš Hočevar
Bojana Beović, infekcijska klinika Kliničnega centra Ljubljana. FOTO: Uroš Hočevar
Katere predloge skupine bo vlada upoštevala in uvedla, bo znano po koncu sestanka na Brdu pri Kranju. Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je za Pop TV, ko je sestanek še potekal napovedal, da bodo domove za starejše in druge varstveno socialne zavode (tudi zapore) razglasili za ogrožena območja, kar bo dalo pravno podlago za napotitev kadrovskih okrepitev v domove, kjer bi bilo treba, in tudi morebitno zaprtje domov.

Cigler je še povedal, da so v zakonodajno obravnavo dali predlog, da se z 31 milijoni evrov interventno pomaga domovom za starejše občane reševati kadrovsko stisko, da se stroškov ne bi prevalilo na stanovalce in njihove sorodnike.

Omejitev delovanja lokalov

​Uradni govornik vlade za covid 19 Jelko Kacin pa je dejal, da si vlada strožjega nadzora na meji ne želi, ampak si želi bolje organizirati, da bi pomagali tudi preostali resorji in bi tako čim bolj omejili uvoz okužb, nato pa bi se osredotočili na preprečevanje širjenja virusa v državi. Vlada poziva vse, ki se vračajo z dopusta, naj vsaj sedem do 10 dni ne obiskuje ljudi v domovih za starejše. Vlada naj bi povečala kapacitete, da bi lahko opravili večje število testiranj.

Kacin je potrdil, da bi lahko omejili delovanje lokalov, da se mladi ne bi več toliko družili v poznih večernih urah. Najprej naj bi lokale zaprli ob polnoči, nato pa naj bi se po potrebi ura zaprtja spuščala, odvisno od epidemiološke slike.

Kacin je pojasnil, da bo razglasitev ogroženih območij pomenilo tudi, da bodo lahko direktorji zavodov lahko ukrepali proti svoje zaposlene, če bi na delo prišli okuženi.

Janša: Imamo dve možnosti

Premier Janez Janša je popoldne tvitnil, da »do odkritja delujočega zdravila ali/in cepiva zoper #COVID19 je uvedba in uporaba takšne aplikacije zelo verjetno edina možnost za ohranitev vsaj približno enakega načina življenja, kot ga poznamo danes. Potrebujemo jo včeraj!« Pred dnevi pa je premier napovedal, da imamo do odkritja zdravila oz. cepiva le dve možnosti; poleg aplikacije je omenil še »drastično ustavljanje javnega življenja, zapiranje meje, omejevanje stikov, depresija«.



Epidemiološka slika v Sloveniji se zadnjih nekaj tednov slabša, številni strokovnjaki opozarjajo predvsem na to, da bi bilo treba zapreti mejo s Hrvaško, ki je pred dnevi zdrsnila na rumeni seznam držav. Pri nas so včeraj potrdili 16 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, skrbi pa predvsem, da je prišlo do vdora virusa v nekatere domove za starejše, največ okužb imajo tokrat v domu Pristan v Vipavi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije