KO SE RAZJEZI NEBO

Strele so lahko smrtonosne, kam se je najboljše skriti?

Vremenoslovec svetuje, ali je boljše iti pod drevo ali ostati na čistini, je bolje počepniti ali se skriti pod previs, ali se je med nevihto varno prhati ... 
Fotografija: FOTO: Egon, bralec poročevalec
Odpri galerijo
FOTO: Egon, bralec poročevalec

Približuje se poletje, čeprav se nam mogoče po temperaturah še ne zdi tako blizu. Ampak v zadnjih letih smo se lahko že večkrat prepričali, da so lahko preobrati zelo hitri, zato ne obupajmo.

Ko se temperature zvišajo, so pogostejše tudi nevihte in z njimi strele. Na spletni strani Agencije Republike Slovenije za okolje (Arso) so objavili pogovor z meteorologom Luko Ravnikom, v katerem ta med drugim pojasnjuje, kako se je treba obnašati ob nevihtah. Navodila v nadaljevanju, kaj storiti, povzemamo po omenjenem pogovoru.



Slovenija je po številu strel v vrhu Evrope, še posebej izpostavljeno območje je tromeja. Pogostost udarov pa je seveda večja v hribih in na grebenih.

Kaj storiti ob nevihti?

Pojdi na varno. Ne bodi na odprtem.

Kje smo varni pred strelami?

Najvarnejše je v zaprtih prostorih, ki imajo kovinsko ohišje ali ogrodje. Da električni tok steče po obodu naprej v zemljo, mi pa smo znotraj tega zavarovani. Pomembno je, da so vrata in okna zaprta. Ne smemo biti blizu oken in vrat, ne dotikamo se inštalacij, napeljav itd. Se ne prhamo. Boljše, da nimamo opravka z vodo, saj električni tok išče svojo pot čez ta objekt v tla.

Kam se skriti, ko nas nevihta ujame v naravi?

Boljše je biti na gozdnatem področju, ne na čistini.

Kako se obnašati, če se znajdemo na odprtem in se ne moremo umakniti na varno?

Najboljše, da čepimo, da smo čim nižji. Umakniti je treba kovinske in ušpičene predmete, kot so palice ali cepin itd. Noge imejmo čim bolj skupaj, da imamo dober stik s tlemi.

Se je pametno skriti pod edino drevo v bližini?

Ne, osamelo drevo je nevarno, ker lahko 'iskra' preskoči. Lahko pa drevo zaradi velike sproščene energije raznese in imamo posledice zaradi tega. Boljše, da si 10–20 metrov stran od drevesa kot pod drevesom.

Se lahko skrijem pod previs?

Pod manjšimi previsi ali v manjših mokrih votlinah ni varno.

Vremenoslovčev najboljši nasvet pa je bil, naj spremljamo vremensko napoved in ob napovedanih nevihtah ne hodimo po hribih ali drugih izpostavljenih območjih. V takem vremenu se tudi ne kopamo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije