ZAGORJE–TRBOVLJE

Strašno: na cesto se je usulo na tone skal, zemlje in dreves

Objavljeno 10. februar 2019 10.50 | Posodobljeno 10. februar 2019 11.04 | Piše: STA, T. V.

Ni znano, koliko časa naj bi trajala sanacija.

Glavna cesta Zagorje ob Savi–Trbovlje je zaprta. FOTO: Jože Suhadolnik
TRBOVLJE, ZAGORJE – Na glavno cesto Zagorje–Trbovlje je v soboto popoldne zgrmelo od 10.000 do 15.000 kubičnih metrov skal, zemlje in dreves ter zasulo okoli 70 metrov ceste. Poškodovanih ni bilo, pri Direkciji RS za infrastrukturo pa ocenjujejo, da bo zaradi ogromne količine materiala prevoznost ceste mogoče vzpostaviti najhitreje v tednu dni.

Zaradi podora je glavna cesta Zagorje ob Savi–Trbovlje zaprta med odcepom za Podkum in bencinskim servisom. Obvoz je urejen po regionalni cesti Zagorje ob Savi–Bevško.

Najprej manjši podor, nato večji

Kot so sporočili iz direkcije, je najprej del ceste že v četrtek zasulo od 250 do 300 kubičnih metrov kamna, peska in zemlje, pri čemer ni bil poškodovan nihče. Ker je zaradi razpok na terenu obstajala velika verjetnost, da bo sledil večji podor, so se pristojni odločili, da bo cesta zaprta do ponedeljka.

V soboto okoli 18.30 pa je nato na zaprtem območju ceste dejansko prišlo do večjega podora, v katerem je od 10.000 do 15.000 kubičnih metrov materiala zasulo 70 metrov ceste. Plast nanosa sega tri metre v višino.

Cesta prevozna v 10 dneh

Koncesionar bo še danes začel odstranjevati nasuti material. V prihodnjem tednu bodo izdelali tudi inženirsko poročilo, ki bo podlaga za nadaljnje ukrepanje oziroma sanacijo posledic podora in mesta podora.

»Ocenjujemo, da bo v roku enega tedna do desetih dni mogoče vzpostaviti prevoznost, sama sanacija območja pa bo trajala dlje. V tem trenutku še niti ni znano, kaj vse bo sanacija območja obsegala, saj je to mogoče opredeliti po tem, ko bodo izvedeni interventni ukrepi in brežina očiščena vseh labilnih skal,« so zapisali pri direkciji.
Deli s prijatelji