Naval na lekarne: Ljubljančani množično kupujejo zaščitne maske

Prodaja mask se je povečala za 10-krat v primerjavi z enakim obdobjem lani.
Fotografija: Gripa je doslej krožila med otroki, zdaj so na vrsti starejši. FOTO: Dejan Javornik, Delo
Odpri galerijo
Gripa je doslej krožila med otroki, zdaj so na vrsti starejši. FOTO: Dejan Javornik, Delo

Ljubljančani so očitno prestrašeni pred gripo in tudi pred koronavirusom, ki se širi po svetu. V Lekarni Ljubljana (LL) pravijo, da ljudje množično kupujejo zaščitne maske za obraz.


Prodaja mask skokovito narasla


»Povpraševanje po zaščitnih maskah se je povečalo predvsem v zadnjih dneh, v zadnjem tednu se je prodaja povečala za 10-krat glede na enako obdobje lanskega leta,« so za Slovenske novice sporočili  iz LL.

Za zdaj imajo v LL na zalogi dovolj mask, a se dogaja, da jih v posamezni lekarni lahko v trenutku zmanjka. Brez mask so denimo ostali v eni od lekarn za Bežigradom in najverjetneje še kje. Kot pojasnjujejo, imajo zaščitne maske še na zalogi in jih lahko posamezni enoti nemudoma dostavijo, če jih zmanjka.

Zaščitnih mask tudi ni mogoče kupiti v spletni prodaji Lekarne Ljubljana, zmanjkalo pa jih je tudi v spletni prodaji podjetja Tosama.
 
Preberite tudi:
Vrag vzel šalo: po vsem svetu razglasili izredne razmere


Uporaba zaščitnih mask ni potrebna opozarjajo strokovnjaki


Maska je smiselna le, če smo z več ljudmi v majhnem prostoru kot so denimo nabito polne čakalnice. FOTO: Marko Feist, Delo
Maska je smiselna le, če smo z več ljudmi v majhnem prostoru kot so denimo nabito polne čakalnice. FOTO: Marko Feist, Delo
Uporaba zaščitnih mask je smiselna le znotraj zdravstvenih ustanov in morda v majhnih in nabito polnih čakalnicah. Za zdaj, kot svetujejo na Nacionalnem inštitutu za varovanje zdravja (NIJZ), splošna uporaba maske ni potrebna. Ta se namreč z dihanjem premoči in po dveh urah ne nudi več zaščite. Prav tako ne služi namenu, ko si jo enkrat odstranimo z obraza. Zelo pomembno je, da je pravilno nameščena, da torej pokriva nos in usta. Odstranimo jo za trakove in jo damo naravnost v koš za smeti, potem pa si razkužimo roke.

Za prenos virusa gripe je potreben tesnejši stik z obolelimi, saj se virus gripe prenaša s kužnimi kapljicami, ki prepotujejo razdaljo največ do enega metra. Največ za zaščito boste naredili s tem, da si roke redno umivate.

Gripa je letos nastopila nekoliko prej kot običajno, vrhunec pa zdravniki pričakujejo v dveh tednih.


Povečano povpraševanje tudi po izdelkih za lajšanje bolečin


V zadnjih dveh tednih pa se ni povečala le prodaja zaščitnih mask, temveč tudi zdravil za lajšanje simptomov gripe in prehlada, ki delujejo protibolečinsko in protivnetno, blažijo kašelj oziroma lajšajo dihanje ter po prehranskih dopolnilih za krepitev imunskega sistema, so nam pojasnili v LL.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije