NOVI UKREPI

Počivalšek razkril, za koliko časa bi podaljšali vavčerje (VIDEO)

Vlada bo veljavnost turističnih vavčerjev skoraj gotovo podaljšala za eno leto.
Fotografija: Zdravko Počivalšek. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Odpri galerijo
Zdravko Počivalšek. FOTO: Tomi Lombar, Delo

Številke v torek novoodkritih okužb so zastrašujoče. Po dnevu premora so na današnji novinarski konferenci sodelovali minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, predstojnica klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc in vladni govorec Jelko Kacin.

Posnetek prenosa tiskovne konference si lahko ogledate tukaj:

 

Od jutri novi ukrepi

 

Počivalšek je predstavil odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športne dejavnosti in odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki začneta veljati jutri.

»Z vladnimi ukrepi želimo na eni strani vzdrževati kondicijo gospodarstva, na drugi strani pa zagotoviti najboljšo kvaliteto življenja glede na trenutne razmere. Prišli smo do točke, ki od nas zahteva hitre in predvsem učinkovite rešitve. Vlada je z namenom čimprejšnjega obvladovanja razmer včeraj sprejela spremembe odloka glede omejitev ponudbe ter prodaje blaga in storitev. Odlok je danes objavljen v uradnem listu, veljati začne z jutrišnjim dnem,« je povedal Počivalšek


Kaj odlok predvideva?


• Poleg diskotek in nočnih klubov je ponujanje storitev zdaj prepovedano tudi v kinematografih in kulturnih ustanovah. Izjema so galerije, muzeji, arhivi in knjižnice, vendar ob upoštevanju omejitve ene osebe na 20 m2.

• Fitnes centri v rdečih regijah ostajajo zaprti, v oranžnih pa velja pravilo ene osebe na 20 m2.

• Opravljanje gostinske dejavnosti, priprava ter strežba jedi in pijač v rdečih regijah so prepovedani.

• Gostinski obrati v oranžnih regijah lahko obratujejo med 6. in 21. uro, vendar le za mizami, torej sedeča postrežba, in ob upoštevanju razdalje med osebami –  najmanj 1,5 metra, razen za osebe iz istega gospodinjstva, ki sedijo za isto mizo.



Počivalšek je še dejal, da so turistični prehodi skozi državne meje mogoči, težje pa je prehajati skozi regijske meje. »Vlada razmišlja o tem, kako vzdrževati kondicijo gospodarstva na eni strani in na drugi strani varnost državljanov.« Po njegovi oceni popolno zaprtje ne bo potrebno. Mimogrede je še omenil, da bo vlada veljavnost turističnih vavčerjev skoraj gotovo podaljšala za eno leto.



Preberite tudi: Koronavirus v Sloveniji: v KC Ljubljana kar pet otrok

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije