Ste slišali, kaj je vlada naredila s prepovedjo gibanja in zbiranja na javnih krajih?

Kot so pojasnili v sporočilu po dopisni seji vlade, je omejitev zbiranja po oceni strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije covida-19 pri ministrstvu za zdravje dokazano učinkovit ukrep.
Fotografija: FOTO: Voranc Vogel, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Voranc Vogel, Delo

Vlada se je seznanila z oceno utemeljenosti prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih krajih in se odločila za podaljšanje ukrepov. Na seji je potrdila še spremembe na nekaterih mejnih prehodih oziroma kontrolnih točkah. Med njimi so Predel, Nova Gorica in Neblo ob Italiji ter nova kontrolna točka na železniškem prehodu iz Avstrije pri Šentilju.

Kot so pojasnili v sporočilu po dopisni seji vlade, je omejitev zbiranja po oceni strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije covida-19 pri ministrstvu za zdravje dokazano učinkovit ukrep. O postopnem načinu sproščanja omejitve druženja bo strokovna skupina po njihovih navedbah odločala na enem od naslednjih sestankov glede na epidemiološko situacijo.


Na vlak ali avtobus: razkužilo, maska in fizične pregrade. Oglasil se je sindikat

 

Vlada sicer v skladu z odlokom vsakih sedem dni ugotavlja strokovno utemeljenost ukrepov in ob upoštevanju strokovne ocene odloča, ali se ti ukrepi uporabljajo še naprej ali pa jih je treba spremeniti oziroma odpraviti.

Dodana nova izjema v zvezi z odreditvijo karantene

Prav tako pogosto ugotavlja tudi utemeljenost ukrepov na slovenski meji, kjer pa je na današnji seji sprejela nekatere spremembe. Z odlokom, ki bo začel veljati dan po objavi v uradnem listu, je namreč spremenila in dopolnila ukrepe na mejnih prehodih oziroma kontrolnih točkah ob vstopu v Slovenijo.

Glede vstopanja in izstopanja v sosednje države se po njihovih navedbah dodaja nova izjema v zvezi z odreditvijo karantene. Za nemoteno izvajanje elektivnih specialističnih pregledov in omilitev ukrepov se kot izjema predlagajo tudi čezmejni dnevni migranti, ki prehajajo mejo med Slovenijo in sosednjimi državami, z namenom zdravstvenega pregleda ali posega na dan prehoda.

V kampih si želijo čimprejšnjega odprtja

Tudi kampi po Sloveniji bi v teh toplih pomladnih dneh že morali gostiti številne turiste, vendar pa zaradi ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa tako kot ostali nastanitveni obrati ostajajo zaprti, večina zaposlenih pa je na čakanju. Vsi skupaj željno čakajo naslednji paket pomoči, ki bo po napovedih vlade namenjen turizmu.

Nastanitveni obrati so morali v skladu z vladnim odlokom zapreti vrata 16. marca, številni pa so se zaradi zmanjšanja obiska za ta korak odločili že pred tem.

»Slovenski kampi letos pričakujejo upad tako prometa kot tudi obiska celo do 70 odstotkov,« so za STA ocenili pri Turistično gostinski zbornici Slovenije.

Večina zaposlenih je trenutno na čakanju, problem pa so po pojasnilih zbornice predvsem likvidnostna posojila. Kljub možnosti moratorija na odplačevanje glavnice posojil pa obresti rastejo, so opozorili.

Tudi osebe iz različnih gospodinjstev odslej na gostinski terasi za isto mizo

Nijz je posodobil priporočila za gostinsko dejavnost na terasah in letnih vrtovih med epidemijo in odpravil prepoved sedenja za isto mizo osebam, ki niso člani istega gospodinjstva. Gostincem priporočajo, naj omejujejo številčna omizja, med osebami, ki niso iz istega gospodinja, a sedijo za isto mizo, pa naj bo razdalja 1,5 metra.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije