GOOGLE SE VRAČA

Ste pripravljeni? Spet nas bodo fotografirali na ulicah

Objavljeno 13. junij 2018 14.58 | Posodobljeno 13. junij 2018 15.06 | Piše: STA, A. L.
Snemanje bo predvidoma potekalo od 15. junija do konca avgusta.
Simbolična fotografija. FOTO: Matej Družnik, Delo
LJUBLJANA – Ameriški spletni velikan Google, ki od leta 2014 ponuja storitev Street View (Ulični pogled) tudi za Slovenijo, bo ulice in ceste tudi v Sloveniji fotografiral znova in tako posnetke posodobil. Pravna podlaga pri tem po besedah informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik ostaja enaka kot ob prvem snemanju. Googlov Ulični pogled uporabnikom omogoča raziskovanje sveta s posnetki mest, cest in naravnih znamenitosti. Storitev zajema številne države, uporabnikom pa so na voljo tudi tematske vsebine zanimivih krajev, na primer posnetki Galapaških otokov ali znanstvenih postaj na Antarktiki.

Zaradi posodobitve posnetkov se bodo Googlovi snemalci tudi v Sloveniji znova odpravili na ceste. Snemanje bo predvidoma od 15. junija do konca avgusta, je razvidno iz podatkov na Googlovih spletnih straneh.

Kot so sporočili iz urada informacijske pooblaščenke, pravne podlage in varovalke, kot so denimo brisanje obrazov in registrskih tablic, ostajajo enake kot ob prvem snemanju. Določata jih zakon o varstvu osebnih podatkov in splošna uredba o varstvu osebnih podatkov. Posamezniki, ki želijo več informacij, se lahko obrnejo neposredno na Google.

Zaradi podrobnih posnetkov je Googlov Ulični pogled že ob predstavitvi projekta pred leti v mnogih državah sprožil nasprotovanje in polemike glede pravice do zasebnosti. Google je zato zagotovil visoko raven varovanja zasebnosti, ki med drugim vključuje zameglitev obrazov in registrskih tablic na posnetkih.

Deli s prijatelji