TRESLO SE JE

Ste čutili potres?

Žarišče je bilo 57 kilometrov južno od Ljubljane.
Fotografija: Potres. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Potres. FOTO: Shutterstock

Že zgodaj zjutraj je nekatere Slovence vrglo po konci tresenje tal. Ob 6.26 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 1,4 v bližini Ilirske Bistrice, 57 km južno od Ljubljane, poroča agencija za okolje. 

Po prvih podatkih so tresenje tal čutili posamezni prebivalci Koritnic in Gornjega Zemona. Na uradu za seizmologijo ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Če se tudi vam zdi, da je v zadnjem času več potresov, Andrej Vuga z urada za seizmologijo pri Arsu pojasnjuje, da v daljšem časovnem obdobju število potresov ne narašča. »V Sloveniji zabeležimo letno okoli 2.000 lokalnih potresov, večina je šibkih in jih ljudje ne čutijo. Potresov ne moremo napovedati. Na območjih, kjer je v preteklosti že nastal močen potres, lahko takega pričakujemo tudi v enkrat bodočnosti,« je za Slovenske novice povedal Vuga. Dodal je še, da je značilno, da se po močnih in velikih potresih tla dlje časa umirjajo in da zato prihaja do številnih popotresov. 
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije