OŠPICE

Ste pred kratkim v stiku s tem človekom? Možno je, da ste okuženi z virusom

V čakalnico nujne medicinske pomoči UKC Ljubljana sta prišla bolnika z ošpicami.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Getty Images/istockphoto

LJUBLJANA – Med vikendom so v dežurnih ambulantah ZD Ljubljana, ki so ob dela prostih dneh v prostorih urgence, po navedbah UKC Ljubljana obravnavali dva bolnika z ošpicami.

Pri obiskovalcih, ki so se takrat zadrževali v čakalnici, obstaja možnost, da so se okužili z virusom ošpic, če jih še niso preboleli ali niso bili dvakrat cepljeni, opozarjajo na NIJZ. Potencialno je okuženih 1000 obiskovalcev, ki so med vikendom obiskali prostore urgence, a v UKC ne pričakujejo velikega izbruha ošpic.

Bolnika bila v Rusiji in Nemčiji

V času obiska bolnikov z ošpicami, ki sta se po neuradnih informacijah nedavno mudila v Rusiji in Nemčiji, je bilo v čakalnici tudi več sto čakajočih na obravnavo v kliničnem centru in njihovih svojcev, so sporočili iz ljubljanskega UKC.

Že izločili vse, ki so bili rojeni pred letom 1960

Na NIJZ so poročali o okoli 200 bolnikih, ki bi lahko bili potencialno okuženi. Hkrati so pojasnili, da so že izločili vse, ki so bili rojeni pred letom 1960 in je verjetno, da so bolezen že preboleli.

V UKC Ljubljana so ob tem ponovno opozorili, da je obremenitev prostora zaradi prenosa sobotne dežurne službe ZD Ljubljana v klinični center prevelika. Prostori ljubljanske urgence pa so trenutno še bolj obremenjeni zaradi prenove. Vsi bolniki in obiskovalci morajo zato čakati v enotni čakalnici.



Služba nujne medicinske pomoči in urgenca UKC sta NIJZ že posredovali sezname čakajočih bolnikov, ki bodo o možnosti okužbe in ukrepih obveščeni pisno na domači naslov.



 
 
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije