ODLOČENO

Stavka v sredo bo

Objavljeno 12. marec 2018 21.39 | Posodobljeno 13. marec 2018 08.21 | Piše: M. U.
To odločitev je potrdil glavni odbor Sviza.
FOTO: Jože Suhadolnik
LJUBLJANA – Predstavniki Sviza so bili blizu dogovora o stavkovnih zahtevah, a pri parafi se je zapletlo. Stavkali bodo vsi od vrtcev do univerz, je potrdil Branimir Štrukelj. Kot je povedal, so na današnjem sestanku dobili zagotovilo, da lahko za en plačni razred povečajo karierno napredovanje učiteljev in drugih strokovnih delavcev, pa »si je potem vlada premislila«.

Popolno soglasje za stavko

Glavni odbor Sviza je s »popolnim soglasjem« potrdil za sredo napovedano stavko. »Z našim bojem za zmanjšanje zaostankov vrednotenja vzgojno-izobraževalnega dela nadaljujemo, ker je vlada danes od praktično dogovorjenega usklajenega dogovora očitno odstopila,« je po seji dejal Štrukelj.

»V torek se tudi ne more zgoditi nič takega, da bi sredino stavko preložili.« »V torek se tudi ne more zgoditi nič takega, da bi sredino stavko preložili.«

Predlog dogovora so predstavniki vladne in sindikalne Sindikata za vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) namreč pripravili po današnjih pogajanjih s prvo vladno pogajalko Liljano Kozlovič, ki so sledila srečanju pri predsedniku vlade Miru Cerarju in predstavnikih vladne koalicije.

Zaplet

Zapletlo pa se je po tistem, ko so z vladno stranjo dogovorili že vse elemente stavkovnega sporazuma, Kozlovičeva pa je nato morala predčasno oditi na pogajanja s skupino sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek, Sindikatom zdravstva in socialnega varstva Slovenije in Sindikatom delavcev v zdravstveni negi Slovenije.

Ko so predlog dogovora predstavniki Sviza prinesli v parafiranje na pogajalsko sejo, pa Kozlovičeva predloga po Štrukljevih besedah ni bila več pripravljena podpisati, čeprav so mu premier in koalicijska partnerja obljubili, da bo danes do tega prišlo, a si je vladna stran nato očitno premislila.

Vladna stran je svojo ponudbo sindikatom javnega sektorja vezala tudi na približevanje sindikatov, a s strani Sviza približevanja ni bilo, je po večurnih pogajanjih dejala prva vladna pogajalka Lilijana Kozlovič. Predloge želijo sicer uskladiti z vsemi sindikati, s katerimi se pogajajo o stavkovnih zahtevah.

Po Štrukljevih besedah se s tem norčujejo tako iz 40.000 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju kot tudi iz staršev. 


 
Deli s prijatelji