ZPS SVETUJE

Stavka v Ryanairu se nadaljuje. Kaj storiti, če odpovejo let?

Tudi nemški piloti podpirajo nadaljevanje stavk.
Fotografija: Ryanair. FOTO: Youtube
Odpri galerijo
Ryanair. FOTO: Youtube

Irski nizkocenovni letalski prevoznik Ryanair se sooča z največjo stavko v svoji zgodovini. Pridružili se ji bodo nemški piloti, ki tudi zahtevajo zvišanje plač in izboljšanje delovnih pogojev.

Ryanair se s stavkami zaposlenih sooča že več tednov. Pred dvema tednoma je stavkalo kabinsko osebje, ki prav tako zahteva višje plače in izboljšanje delovnih pogojev. Za stavko so se dogovorili sindikati iz Belgije, Italije, Portugalske in Španije, prevoznik pa je moral odpovedati 600 letov. Pet dni prej je moral zaradi stavke pilotov preklicati 24 poletov med Veliko Britanijo in Irsko.

Sindikati zahtevajo, da letalski prevoznik zaposlene zaposli skladno z zakonodajo države, v kateri delajo, in ne z irsko, in tudi, da Ryanair sindikate prizna kot reprezentativne. Doslej so to namreč storili le za sindikate v Veliki Britaniji in Italiji.

Kakšne so pravice potnikov?

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) svetuje, če Ryanair izbire drugega leta ne ponudi, se najprej obrnite na njih in poskušajte skupaj najti rešitev, ki vam najbolj ustreza. Nikakor pa ne priporočajo, da kar takoj na lastno pest začnete urejati svoj prevoz, saj se lahko zgodi, da do povračila stroškov ne boste upravičeni.

Dodajmo še, da je morala letalska družba Ryanair o odpovedi potrošnike obvestiti pisno in jim ponuditi izbiro med:
– povračilom cene vozovnice skupaj z vrnitvijo na izhodiščno letališče,
– spremembo poti (nadomestni let) na končno destinacijo takoj, ko je to mogoče,
– spremembo poti na končno destinacijo na kasnejši datum.

Zaradi odpovedi leta lahko tudi zahtevate odškodnino.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije