ZASEDENO V HIPU

Starši norijo, da bi jih dobili: poletne počitnice za 30 evrov

V Mestni občini Ljubljana je veliko povpraševanje po subvencioniranem poletnem počitniškem varstvu. 
Fotografija: Fotografija je simbolična.  FOTO: Voranc Vogel, Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična.  FOTO: Voranc Vogel, Delo

LJUBLJANA – V ljubljanski občini je 14.349 otrok, ki obiskujejo osnovno šolo od 1. do 5. razreda. To so otroci, pri katerih je največ povpraševanja za počitniška varstva med dolgimi poletnimi počitnicami.

Za različne programe, ki jih pripravljajo ponudniki športnih, kulturnih, izobraževalnih ustanov, morajo starši, če želijo, da so njihovi otroci v varnih rokah ter zaposleni med poletjem, odšteti prek 100 evrov na teden. Za veliko večino je to velik zalogaj, zato ni čudno, da je vsako leto prava norišnica v začetku maja, ko lahko svoje otroke prijavijo na subvencionirane programe. Ti na teden ne stanejo več kot 30 evrov, saj znesek na dan ne sme presegati šest evrov.


2.060 mest financira MOL

Fotografija je simboličbna. FOTO: Irina Belcikova Mnstudio, Stock.adobe.com
Fotografija je simboličbna. FOTO: Irina Belcikova Mnstudio, Stock.adobe.com
Kot so sporočili iz MOL, je vsako leto povpraševanje večje kot ponudba: »V letu 2019 sofinanciramo 17 programov poletnega počitniškega varstva, v katerih je na voljo 2.060 mest, 12 programov jesenskega počitniškega varstva s 328 mesti in pa 11 programov zimskega počitniškega varstva, ki so že bili izvedeni in v katerih je bilo na voljo 284 mest.« Za programe počitniškega varstva je MOL letos namenil prek 156 tisoč evrov.

 
Vsi programi v nekaj urah zasedeni

Ko so se 7. maja ob 7. uri prijave odprle, so pri 17 izvajalcih programov zvonili telefoni in piskala e-mail sporočila dobesedno neprestano. Programi so bili po navedbah staršev zasedeni v nekaj urah. Srečneži bodo tako lahko svoje otroke za malo denarja – od jutra do popoldneva z malico in s kosilom vred – pustili v različnih ustanovah. »Razen enega programa, kjer je še nekaj prostih mest, so vsi programi že zasedeni,« so še povedali. Posamezni otrok je lahko v posameznem programu počitniškega varstva le en teden, lahko pa je vsak teden v drugem varstvu.

Fotografija je simbolična. FOTO: Mavric Pivk, Delo
Fotografija je simbolična. FOTO: Mavric Pivk, Delo

Številni zasebni ponudniki: varstvo od 130 evrov naprej na teden

Starši, ki niso dobili enega izmed 284 mest, sicer imajo možnost drugih nesubvencioniranih programov, na primer v Živalskem vrtu za 20,50 evra na dan, plavalne počitnice pri različnih ponudnikih stanejo približno 130 evrov na teden, za jahalne počitnice je treba odšteti 150 evrov na teden.
 

Pišite nam! Delite z nami svojo zgodbo ali težavo.


Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije