VINSKA VIGRED

Stari običaji, nova kraljica

Objavljeno 16. maj 2019 13.39 | Posodobljeno 16. maj 2019 13.40 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Vinska vigred bo znova nagradila najboljša vina in pogačo. Festival v znamenju etnoloških posebnosti in domačih podjetnikov.

Lanski festival vin v Metliki FOTO: TD Metlika
METLIKA – Vikend, ki prihaja, bo v Metliki in vsej Beli krajini v znamenju največjega slovenskega vinskega festivala, 37. vinske vigredi. Med drugim bodo nagradili najboljša vina in najboljše belokranjske pogače, okronana bo nova kraljica metliške črnine. A Vinska vigred že dolgo ni le razstava najboljših belokranjskih vin, je tudi praznik belokranjskih dobrot, belokranjske kulture in promocija etnoloških posebnosti in domačih podjetnikov.

Vse od četrtka zvečer do nedelje se bodo v Metliki na vseh treh trgih v starem mestnem jedru zvrstile številne kulturne, zabavne, kulinarične in športne prireditve, namenjene vsem generacijam, osrednji del festivala pa bo v petek zvečer, ko bo nagradili najboljše pridelovalce vin. Tri strokovne komisije pod vodstvom doc. dr. Mojmira Wondre, dr. Franca Čuša in Ivanke Badovinac, nad ocenjevanjem pa je bil tudi letos bdel Andrej Bajuk, vodja enološkega laboratorija na KGZS Novo mesto, so letos dobile 314 vzorcev iz Bele krajine, Italije in sosednje Hrvaške.
314 vzorcev vin je letos ocenila komisija.
image
Lanski festival vin v Metliki FOTO: TD Metlika

Šampion belokranjca je postalo vino družine Vrtin z Doblič pri Črnomlju. Najboljšo metliško črnino, vino, ki so ga strokovnjaki označili za temelj belokranjskega vinogradništva, lani pa so v Beli krajini praznovali 50 let ustekleničenja metliškega ponosa, so donegovali v Vinski kleti Kmetijske zadruge Metlika, šampion suhih vin tekočega letnika je postala modra frankinja Vinske kleti Prus s Krmačine pri Metliki, kjer so donegovali tudi šampiona predikatnih in posebnih vin. To je z 19,80 točke postal rumeni muškat suhi jagodni izbor letnik 2011. Prav Prusovi imajo največjo zasebno vinsko klet v Beli krajini, tudi po površini vinogradov so največji zasebni vinogradniki na sončni strani Gorjancev, saj imajo kar 50.000 trt na 11 hektarjih površin, resda na 17 parcelah. Jožef Prus je bil štirikrat slovenski vinar leta, osemkrat pa je na mednarodnem ocenjevanju vin Vino Ljubljana prejel naziv svetovnega šampiona. Šampiona tujih vin je pridelal Josip Rajakovič iz Krašičev na Hrvaškem.
Ocenjevalke so ocenile, da so najboljšo belokranjsko pogačo spekli v otroškem vrtcu v Metliki.

K belokranjskim vinom najbolj prija belokranjska pogača. Da je ta okrogle oblike, premazana s stepenim jajcem, posipana s kumino, debelo soljo in narezana na kvadrate in da je najboljša topla, ve že skoraj vsak otrok in pred leti je tudi vodstvo Otroškega vrtca Metlika prevzelo certifikat za belokranjsko pogačo. S peko belokranjske pogače seznanjajo otroke še pred vstopom v šolo. In prav v omenjenem vrtcu so letos spekli najboljšo pogačo, ocenjevali so jih sredi aprila. »Ocenjevanja se je od 23 proizvajalcev, ki pečejo našo kulinarično posebnost in tudi na tak način ohranjajo belokranjske običaje, udeležilo devet. Ocenjevalke so ocenile, da so najboljšo spekli v otroškem vrtcu v Metliki,« je v poročilu zapisala Mojca Mežnaršič, predsednica DKŽ Metlika, nagrade najboljšim pa bodo podelili v petek zvečer, ko bodo okronali novo kraljico metliške črnine.
image
Patricia Blažič bo v petek okronana za kraljico metliške črnine. FOTO: TD Vigred

Letos je laskavi naslov pripadel 22-letni Patricii Blažič iz Črnomlja. »Njena predstavitev pred osemčlansko komisijo je bila prepričljiva in uglajena. Dekle se zaveda, da je pred njo leto, ki bo v marsičem zaznamovalo njeno življenje. Kot kraljica metliške črnine se bo v prihodnjem letu trudila predstavljati Belo krajino v vseh njenih oblikah. Skozi svoj mandat bo ponosno predstavljala žlahtne kapljice, domačo deželo in turizem Bele krajine,« je dejal Rudi Vlašič, predsednik Turističnega društva Vigred Metlika.

Patricia se je po končani gimnaziji vpisala na univerzitetni študij agronomije na biotehniški fakulteti v Ljubljani, trenutno zaključuje dodiplomski študij, v prihodnjem letu pa jo čakata absolventski staž in zagovor diplome na temo belokranjsko vinogradništvo in vinarstvo.
K dobri kapljici se seveda prileže dobra hrana. Te v Beli krajini ne manjka, pa najsi gre za odojke in jagenjčke z ražnja, belokranjsko povitico, belokranjsko cvrtje, ajdovo povitico z rozinami, belokranjsko šaro, belokranjske žlinkrofe in še kaj, seveda pa ni prireditve brez belokranjske pogače, v Bruslju zaščitene jedi, ki je tu jed dobrodošlice. Kako narediti in speči čim boljšo, si bodo lahko obiskovalci ogledali vse tri dni vigredi in se tudi sami preizkusili. Živahno bo vse tri dni, ko bodo organizatorji poskrbeli za res bogat kulturni in zabavni program z znanimi glasbeniki. 
Deli s prijatelji