NAJ PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO

Stara cisterna pogosto zataji

V akciji Iščemo naj prostovoljno gasilsko društvo predstavljamo Oplotnico. V svojih vrstah imajo 297 članov, posebno ponosni pa so na podmladek.
Fotografija: Vozni park oplotniških gasilcev je dotrajan in potreben osvežitve. FOTO: PGD Oplotnica
Odpri galerijo
Vozni park oplotniških gasilcev je dotrajan in potreben osvežitve. FOTO: PGD Oplotnica

OPLOTNICA – V drugem desetletju prejšnjega stoletja so prebivalci Oplotnice, majhnega zaselka na obronkih Pohorja, začutili potrebo po organizaciji, ki bi bila v stalni pripravljenosti, strokovno podkovana in opremljena v primeru požara. Ideja o ustanovitvi društva je na pobudo veleposestnika Franca Jonka dozorela v letu 1912.

Lanska operativna vaja je bila več kot uspešna. FOTO: PGD Oplotnica
Lanska operativna vaja je bila več kot uspešna. FOTO: PGD Oplotnica

»Tako že več kot sto let oplotniški gasilci nadaljujemo vizijo naših prednikov o pomoči sočloveku v stiski in nesreči. Sto let je obdobje, v katerem je bilo mnogo prelomnic in dogodkov, ki so zaznamovali naše društvo. Zgodovina društva je bogata, vendar so naše misli usmerjene v sedanjost,« nam je dejal predsednik Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Oplotnica Slavko Pitrof.

Oplotniški gasilci so edina gasilska enota v tamkajšnji občini in skrbijo za požarno varnost v 21 naseljih. V svojih vrstah imajo 297 članov, ki vsak po svoje doprinesejo k uspešnosti in ugledu društva. Posebno so ponosni na številen podmladek, saj imajo v mlajših sekcijah 94 pionirjev in mladincev. Na drugi strani uniformo še zmeraj rado obleče 39 veteranov, ki razpolagajo z življenjskimi izkušnjami in seveda modrostjo. Operativne vrste društva štejejo 59 članov.

Na gasilski olimpijadi v Beljaku FOTO: PGD Oplotnica
Na gasilski olimpijadi v Beljaku FOTO: PGD Oplotnica

V voznem parku imajo štiri vozila – dve avtocisterni (GVC 24/70 in GVC 16/25), vozilo za tehnično reševanje (GVV-1) in moštveno vozilo (GVM-1). Posredujejo na povprečno 40 intervencijah na leto. V zadnjih letih so v ospredju tehnične, med katerimi je največ prometnih nesreč.

Ker so pred tremi leti prevzeli defibrilator in usposobili ekipo prvih posredovalcev, je v porastu tudi pomoč osebam, obolelim z AED. Zaradi vedno hitrejšega napredka in vedno zahtevnejših intervencij dajejo v PGD Oplotnica velik poudarek izobraževanju in usposabljanju svojih operativcev.


»Posebno smo ponosni na leto 2017. Junija so člani A v okviru prireditve Bogatajevi dnevi zaščite in reševanja zmagali na mednarodnem tekmovanju. Za osvojeno prvo mesto so bili nagrajeni z motorno brizgalno rosenbauer beaver v vrednosti 10 tisočakov. Julija pa so zastopali barve slovenske reprezentance na gasilski olimpijadi v Beljaku,« je še povedal Pitrof.

Prioriteta društva je sodelovanje v lokalnem okolju, zato se vodilni možje gasilskega društva trudijo širiti pozitivne gasilske vrednote in s tem večati zaupanje ljudi v delo in ugled gasilcev. »Avgusta tradicionalno organiziramo gasilsko noč. Na lanski je bil rekorden obisk – prišlo je kar 2500 ljudi. Pri izvedbi je pomagalo več kot sto članov, ki že z nestrpnostjo čakajo ponovitev, ki bo letos 10. avgusta,« je sklenil Slavko Pitrof.


V prihodnosti so misli oplotniških gasilcev usmerjene v nakup novega vozila. Večja od obeh avtocistern (GVC 24/70) šteje že 23 let in je v zadnjih letih pogosto v okvari. Prav slednje je vzrok, da so se prijavili na naš gasilski natečaj.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije