VSAK DAN SEDEM MRTVIH

Srhljiva napoved glede covida 19 za Slovenijo: do konca novembra mrtvih že okoli 500

Vrhunec obremenitve zdravstva bo po napovedi modela v začetku novembra.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Shutterstock Photo
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Shutterstock Photo

Predsednik vlade Janez Janša napoveduje, da glede covid 19 v prihodnjih dneh lahko pričakujemo še kakšen rekord. Nič bolj optimistična ni napoved Žige Zaplotnika s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, ki je tudi član sledilnika covida 19 in ki jo pojasnjujejo Mladi zdravniki Slovenije.

Vsak dan naj bi v povprečju umrlo sedem okuženih

Po optimističnih napovedih bo na vrhuncu epidemije hospitalizacijo na splošnih oddelkih potrebovalo 400 do 500 pacientov s covidom 19, približno od 80 do 100 pa hospitalizacijo v intenzivni enoti. Do konca novembra bo po tem modelu skupno število umrlih približno 500. Danes je ta številka 180 (v zadnjih 24 urah se je številka povečala za štiri), kar pomeni, da bo po našem izračunu v mesecu in pol umrlo še okoli 320 ljudi ali v povprečju skoraj sedem na dan.

Vrhunec obremenitve zdravstva bo po tem modelu v začetku novembra, pišejo Mladi zdravniki Slovenije.

Kakšne predpostavke so bile uporabljene?

Model predpostavlja, da bo polovica zaposlenih Slovencev delala od doma (študij na daljavo od 15. oktobra naprej in šolanje na daljavo za srednje šole in zadnjo triado osnovnih šol od 19. oktobra dalje). V izračunu je upoštevano tudi, da bomo predvidoma imeli trikrat manj stikov, povezanih z opravki in zasebnim življenjem, kot danes, strokovnjak pa je upošteval tudi dejstvo, da je v drugem valu hospitaliziran manjši delež obolelih kot v prvem.

»Te številke kažejo, da bo ta val približno štirikrat hujši od prvega. Zaradi eksponentne funkcije in mnogih (tudi neznanih) dejavnikov, ki vplivajo na širjenje okužbe, so možne precejšnje napake, kar lahko pomeni tudi dvakrat višje številke od zgoraj navedenih,« menijo mladi zdravniki in ocenjujejo, da se moramo pripraviti na številke iz zgornje meje: 800 hospitaliziranih na splošnih oddelkih in 160 na intenzivnih enotah.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije