ARHEOLOŠKO ODKRITJE

Sredi Cerkelj našli slovansko grobišče

Objavljeno 20. julij 2019 20.18 | Posodobljeno 20. julij 2019 20.18 | Piše: Janez Kuhar

Izkopali so tudi uhane, najverjetneje iz brona. Grobovi so bili pod gmoto zloženih kamnov.

V središču Cerkelj so med gradnjo komunalne infrastrukture nepričakovano naleteli na ostanke obrambnega zidu in slovansko grobišče. FOTOGRAFIJE: Janez Kuhar
CERKLJE NA GORENJSKEM – V središču Cerkelj na Gorenjskem poteka grad­nja kanalizacijskega omrežja. Ko so se na cesti skozi Cerklje začela gradbena dela, je naključni mimoidoči v središču mesta opazil ostanke zidovja in o tem obvestil kranjsko območno enoto Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS). Dela so ustavili in prišli so arheologi, ki so ugotovili, da ne gre zgolj za ostanke zidov, ki najverjetneje pripadajo obrambnemu stolpu iz časa turških vpadov. Arheologi iz podjetja Avgusta domnevajo, da bi lahko bili v bližini ostanki naselbine.

image
Vodja izkopavanj dr. Uroš Košir
Raziskave bodo potekale še nekaj dni, je povedal dr. Uroš Košir, in takrat bo znanega več o tem zanimivem arheološkem odkritju. Med gradnjo so med drugim naleteli na presenetljivo odkritje, saj so našli ostanke grobišča turških vpadov ter večje slovansko grobišče iz desetega ali enajstega stoletja. Na tem območju so do ponedeljka dopoldne odkrili že 31 skeletov in celo uhane, najverjetneje iz brona. Grobove so našli pod gmoto skrbno zloženega kamenja. Predvidevajo, pravi dr. Uroš Košir, da je bilo v času turških vpadov okoli cerkve zgrajeno obzidje. »Kot kaže, so ljudje cerkljansko območje poseljevali že bistveno prej, kot smo mislili,« je novico komentiral cerkljanski župan Franc Čebulj, ki si želi, da bi najdene predmete lahko razstavili tudi v Petrovčevi hiši. Arheologi še poudarjajo, da zelo dobro sodelujejo z občinsko upravo, ki je do najdbe pristopila pozitivno. 

image
Odkopali so tudi okostja.
31
skeletov so že našli arheologi.
Deli s prijatelji