MALČICA V STISKI

Srce parajoče: dojenčica Neža potrebuje pomoč

Dojenčico, ki se je rodila v 28. tednu nosečnosti, pestijo številne težave. Nujno potrebuje terapije in pripomočke, ki ji bodo pomagali pri gibanju.
Fotografija: Neži si želijo omogočiti terapije, zato zbirajo zamaške. FOTO: Družinski arhiv
Odpri galerijo
Neži si želijo omogočiti terapije, zato zbirajo zamaške. FOTO: Družinski arhiv

SREDIŠČE OB DRAVI – Številne so družine, ki zaradi bolezni svojih otrok potrebujejo pomoč – in med njimi je tudi družina komaj dobro leto dni stare Neže Erjavec iz Središča ob Dravi. Prizadete ima nogici, rokici in hrbtenjačo, diagnosticirali so ji cerebralno paralizo. Ker potrebuje terapije in pripomočke, ki bi ji pomagali pri gibanju, in jih žal zavarovalnica ne krije dovolj, so se starši odločili zbirati plastične zamaške, saj druge rešitve ne vidijo.
Njen pogled je poln življenja. FOTO: Družinski arhiv
Njen pogled je poln življenja. FOTO: Družinski arhiv

Akcija postaja vse večja. Mama Ines Erjavec verjame, da se bo zbralo kar precej sredstev za Nežine terapije in gibalne pripomočke. Če še kdo želi pomagati in organizirati zbiranje zamaškov, naj stopi v stik z mamo. Idejo za zbiranje zamaškov v imenu male borke Neže so dobili prijatelji mame Ines in očeta Dejana.
Zamaške zbirajo marsikje po Sloveniji. FOTO: Oste Bakal
Zamaške zbirajo marsikje po Sloveniji. FOTO: Oste Bakal

Neža bi se sicer morala roditi marca 2018, a žal se ni zgodilo tako. Rojena je bila z urgentnim carskim rezom veliko prezgodaj, in sicer 29. decembra 2017, v 28. tednu nosečnosti. Že od rojstva so se vrstili zapleti in šok za šokom za starše ter druge domače. Imela je zastoj srca, krvavitev v možganih in pljučih ter sepso. »Žal je zaradi vseh zapletov mala Neža delna invalidka. Prizadete ima nogice, rokice in hrbtenjačo. Diagnosticirano ima cerebralno paralizo,« pravi Ines ter dodaja, da vsak zamašek šteje.
Rojena je bila v ljubeči družini. FOTO: Družinski arhiv
Rojena je bila v ljubeči družini. FOTO: Družinski arhiv

»Do petega meseca je nosečnost potekala brez težav. Zatem so se začeli krvavitve, nizko ležeča posteljica ter popadki, ki niso ponehali kljub vsem sredstvom za ustavljanje. Punca pa je imela tudi že dihalno stisko zaradi krajšanja materničnega vratu,« grenko nosečniško zgodbo pripoveduje mama: »Na intenzivni negi v Mariboru je bila natanko 63 dni. Da je prava borka in da ima voljo do življenja, je dokazala že večkrat. Imela je zastoj srca, krvavitev v možganih in pljučih, sepso ...« nam je žalostno razlagala Ines.


Povedala nam je tudi, da se zamaški zbirajo za tehnične in medicinske pripomočke ter dodatne terapije, ki jih bo potrebovala, da bo zdravljenje čim bolj uspešno: »Na nevrofizioterapije hodiva v Ormož, a ji ne zadoščajo. Aprila sva napoteni tudi na rehabilitacije v Sočo, kjer bodo naredili meritve za prav zanjo prilagojen poseben voziček, stolček za hranjenje ter opornice za nogice. Koliko bo nas vse to stalo, še ne vem, vse, kar vem, je, da ZZZS vsega ne krije. Naši punčki želimo privoščiti vse potrebno in hvaležni smo za kakršno koli pomoč,« dodaja Ines, katere mož Dejan je edini zaposlen v družini. Neža ima še dva bratca, stara sedem (Lan) in štiri (Anže) leta.


»Zelo hvaležni smo za podporo naše družine, saj brez nje ne bi zmogli. Pa tudi brez mojih marčevk 2018 ne, ki imajo ogromno srce! Podpirajo nas že vse od začetka in zdaj samo dokazujejo, da so res ena najbolj srčnih skupin, kar jih je na tem svetu,« pravi Ines, ki bi jih rada ob prvi priložnosti osebno spoznala in vsako posebej objela ter se jim zahvalila za vso pomoč, pa tudi vsem drugim: »Res iz vsega srca hvala tudi vam!« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije