KACIN PO ČOPOVI Z MASKO

Kazen za nemerjenje temperature, najvišje število umrlih

Novinarska konferenca o aktualnem stanju v zvezi s koronavirusom ...
Fotografija: Maske so obvezna zaščitna oprema. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Maske so obvezna zaščitna oprema. FOTO: Leon Vidic, Delo

O aktualnem stanju s koronavirusom na zadnji dan tega tedna govori Jelko Kacin. Sicer je včeraj število okuženih v Sloveniji znova naraslo, saj so tudi opravili rekordnih 3557 testov in potrdili 137 novih okužb. Bolnišnično zdravljenje danes potrebuje 67 bolnikov s covidom 19, od tega jih je v intenzivni enoti 11, devet jih je po podatkih sledilnika covida na respiratorju. Štiri osebe so umrle (dva iz koroškega doma starostnikov), kar je po aprilu največ dnevno. 

Doslej so največ novih okužb v enem dnevu potrdili v torek, 15. septembra, ko je bilo pozitivnih 123 v 3123 testih.


Novi ukrepi ob vikendu

V četrtek je vlada sprejela nove ukrepe: delovanje gostinskih lokalov je od 21. septembra 2020 omejila na čas od 6. do 22. ure, ob vstopu v delovne prostore bo treba meriti temperaturo, zakonska podlaga pa bo omogočila bolniško odsotnost do treh dni brez obiska zdravnika. Maske bodo od sobote dalje obvezne na odprtem, tj. javnih prostorih z veliko ljudmi, tudi vsi šolarji od 7. razreda dalje bodo morali maske nositi ves čas pouka.
 

Merjenje temperature na delovnem mestu

»Jaz bi kot delodajalec ali lastnik podjetja te naprave že kupil. Verjetno se bo povečalo povpraševanje na trgu. Eno so t. i. pištolice, s katerimi se meri temperatura, druga stvar so komore, kjer se meri telesna temperatura. Kolikor vem, bodo tisti, ki so naročili takšne komore, imeli dobavljene v nekaj dneh,« pravi Kacin. Lastnik podjetja bo moral poskrbeti za svoje zaposlene, kazni ob neupoštevanju pa bodo. Pri kateri temperaturi se bo delavec moral vrniti domov? »Ne znam odgovoriti na to konkretno vprašanje.«
 

V zaprtih prostorih maske obvezne, zunaj le, če ni primerne razdalje

Nošenje mask otrok od 7. razreda naprej med poukom ter vzgojiteljev in vzgojiteljic v vrtcu pa dviga veliko prahu. Kot je dejal Kacin, je ministrica že poslala okrožnico o tem, kako bo treba ravnati. Sicer pa še vedno velja, da so maske v zaprtih javnih prostorih obvezne (tudi v avtobusih in v žičnicah) ne glede na to, ali lahko vzdržujemo medosebno razdaljo dveh metrov. »Na prostem je uporaba mask oziroma drugih oblik zaščite ustno-nosnega predela obraza obvezna, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj dveh (2) metrov. To pa ne velja za velja za osebe, vključene v vzgojno-izobraževalne programe v zavodih do vključno 6. razreda OŠ, in osebe, ki izvajajo organizirano športno vadbo, za katere se glede uporabe zaščitnih mask uporabljajo priporočila NIJZ.« Kacin je dejal, da se bo on po Čopovi ulici v Ljubljani sprehajal z masko. 

»Pri neposredni komunikaciji z gluhimi, gluhonemimi in naglušnimi osebami se uporaba zaščitnih mask lahko začasno opusti, če je mogoče zagotoviti medosebno razdaljo najmanj dva metra, uporabo vizirja ali če komunikacija s temi osebami poteka za stekleno pregrado. »Novi ukrepi so v pripravljenosti. Na čakanju,« je še povedal Kacin.






 

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije