NELEGALNO

Športni konji končali v salamah

Objavljeno 09. februar 2019 16.32 | Posodobljeno 09. februar 2019 16.32 | Piše: Boštjan Fon

Odkrili nelegalni zakol za prodajo mesnih izdelkov Preiskava pri kmetu, ki je kandidiral za svetnika

Za športne konje velja prepoved klanja in prepoved uporabe mesa za prehrano ljudi. FOTO: Guliver/Getty Images
KAMNA GORICA/KRANJ – Prvi dan februarja letos se je v večernih urah na Ravnico, vasico med Radovljico in Kamno Gorico, podala inšpekcija Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), ki je strokovni organ v sestavi ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP). Kot so sporočili, so na osnovi daljšega zbiranja obvestil opravili izredni nadzor zaradi suma grobih kršitev živilske zakonodaje. Odpravili so se na naslov Vinka Mraka, kmeta, ki je leta 2014 kandidiral za občinskega svetnika občine Radovljica.

Gorenjsko ilegalno salamarstvo

Salamarstvo brez računa in potrdil o izvoru mesa je menda na Gorenjskem razširjeno v vaseh pod Storžičem, v zaselkih nad Bledom, od Spodnjih in Zgornjih Gorij. Da se jih menda dobiti ob cesti iz Cerkelj proti Tunjicam pod hribi. Mesarstvo pod pultom naj bi se v Zgornjesavski dolini šli predvsem z divjačino, ki pade pod streli krivolovcev, to se gre tudi priučeni obrtnik na Jesenicah, eden je v vaseh pod Stolom, eden pa v okolici Brezij. Lovci vedo povedati, da se poka za namen salamarsko predelovalne dejavnosti "na črno" zunaj lovne sezone in potem od krogle zadeto divjačino vozijo iz Jelovice in Mežaklje sredi noči. Konjske salame sploh niso tak problem, kot se zdi na prvi pogled, večja težava je z divjačino in krivolovci, smo slišali.

»Med nadzorom je bilo potrjeno, da je omenjeni opravljal klanje konj in proizvodnjo mesnih izdelkov za nadaljnjo prodajo različnim strankam. V času nadzora je bil najden trup zaklanega konja ter še en živ kopitar. Oba konja sta bila istega dne pripeljana domnevno z območja Dolenjske, brez kakršne koli dokumentacije ter brez ustrezne identifikacije,« so sporočili iz UVHVVR in dodali, da sta bila kasača, športna konja, za katere velja prepoved klanja in uporabe mesa za prehrano ljudi. Z navideznim nakupom je bilo dokazano dajanje izdelkov na trg, med nadzorom pa so odkrili tudi večjo količino suhomesnih izdelkov ter prostore in opremo za proizvodnjo mesnih izdelkov. Za vse najdene mesne izdelke in meso zaklanega konja je bilo odrejeno neškodljivo uničenje, to je bilo takoj izvedeno. Opravili so tudi evtanazijo še živega konja. »Od mesa konja, ki je bil namenjen v nelegalno predelavo, je bil odvzet vzorec na ostanke veterinarskih zdravil, ki bi se lahko uporabljala pri športnih konjih, zoper fizično osebo je uveden prekrškovni postopek,« so navedli iz UVHVVR.

»Človek je dobričina in izjemno priden,« smo slišali na Lancovem, ki je od Ravnice oddaljeno streljaj ali dva: »Če je treba pomagati, sploh pri napornem pripravljanju drv, je vedno pripravljen priskočiti na pomoč. Da bi imel kakšno bogatijo, da bi bil mahnjen na denar, ni. Dela, kar zna in kakor zmore, da bi ob tem želel silne denarje, kot to hoče veliko drugih, pa ni nikoli.« Eden od drugih prisotnih je dodajal: »Zaradi par salam ne bo nobenega konec. Pa vprašanje je, ali ni tole le finta inšpekcije, da bi pozornost preusmerili od tistega spornega poljskega mesa. Tisto je bila svinjarija, tole pa je daleč od tega.«

Na Ravnici smo srečali Vinka Mraka, ki dejanja ni tajil, ob tem pa je dejal: »Nisem edini, ki se ukvarja s tem. Vem, da me je prijavil sosed, več od tega pa ne bom govoril, ne bom komentiral do konca postopka.«

Konji iz Italije

image
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO Konjske salame se na Gorenjskem da kupiti pod mizo. FOTO: Guliver/Getty Images
Veterinarska uprava je leta 2012 na podlagi informacij in pregledov na terenu ugotovila, da obstaja velika verjetnost, da v Slovenijo prihajajo izrabljeni športni konji iz Italije. Čeprav je bilo iz najdenih dokumentov in mikročipov razvidno, da je zanje veljala prepoved klanja in uporaba njihovega mesa za prehrano ljudi, predvsem zaradi prejemanja zdravil in substanc, ki se zaradi škodljivosti ne smejo uporabljati pri tistih živalih, ki vstopajo v prehrambno verigo, so jih pri nas nelegalno zaklane predelovali v mesne izdelke. Te so prodajali predvsem v potujočih trgovinah. Po odredbi sodišča je VURS s policijo opravil več hišnih preiskav in usmerjenih inšpekcijskih pregledov na širšem območju Gorenjske. Ugotovili so, da so posamezniki iz neregistriranih obratov, kjer so opravljali nelegalno proizvodnjo mesa in mesnih izdelkov, dajali v promet za javno potrošnjo sporno konjsko meso in izdelke iz tega mesa. Uradni veterinarji so tako zaplenili 718 kilogramov konjskih salam in konjskega mesa in zapečatili več opreme za proizvodnjo mesnih izdelkov. Hišne preiskave so opravili v Predosljah, Hotemažah in na Visokem pri Kranju. Preiskovali so dva storilca, ki nista imela registrirane dejavnosti in pri katerih sta klanje in proizvodnja mesa potekala doma v garažah oziroma pred njimi. 
Deli s prijatelji