KORONAVIRUS

Kacin sporočil, kaj ga skrbi, a tudi spodbudno vest (VIDEO)

Poklukar razkril, kaj bo z novimi prostori za bolnike s covidom, ki so jih vzpostavili v 10 dneh, po koncu epidemije.
Fotografija: Jelko Kacin je kot najspodbudnejšo novico izpostavil, da je R padel pod ena. FOTO: STA
Odpri galerijo
Jelko Kacin je kot najspodbudnejšo novico izpostavil, da je R padel pod ena. FOTO: STA

V nedeljo so v 2063 testih potrdili 464 okužb z novim koronavirusom, pozitivnih je bilo 22,49 odstotka testov (malenkost manj kot v soboto). Umrlo je 24 bolnikov s covidom 19, eden več kot v soboto, je sporočila vlada. V bolnišnicah se je zdravilo 1143 pacientov (v soboto 1125) s covidom 19, od tega jih je bilo 190 na intenzivni negi (dan prej 176). Iz bolnišnic je bilo odpuščenih 53 pacientov. Število aktualnih primerov je za tri odstotke nižje (21.514), za toliko odstotkov je padla tudi incidenca (1026).

Na novinarski konferenca o stanju glede covida 19 sta sodelovala generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar in vladni govornik Jelko Kacin.



Podatki kažejo, da se epidemiološke razmere izboljšujejo, a ne smemo biti preveč pogumni in pozabiti na zaščitne ukrepe, je opozoril Kacin in dodal, da so razmere povsod po Evropi resne. Med 'zelenimi državami' slovenskega seznama ni več nobene evropske države.

Najresneše so razmere v gorenjski regiji, a se izboljšujejo, poslabšujejo pa se v pomurski regij. V Beltincih je bilo včeraj 30 novih okužb, v Murski Soboti 12, v Lendavi pa 10. Sicer pa žarišča še naprej ostajajo Ptuj (28), Maribor (27) in Ormož (10). 10 novih okužb je bilo včeraj tudi v Slovenj Gradcu, v Ljubljani pa 40.



Danes bo potekalo razseljevanje pacientov s covidom 19 iz splošne bolnišnice Murska Sobota, je napovedal Kacin. Razveseljivo je, da je reprodukcijsko število R pod 1 (ena okužena oseba okuži manj kot eno osebo), pravi Kacin, a se ne spušča tako hitro, kot bi si želeli.

​Glede ukrepov je Kacin povedal, da bo ključno vprašanje ta teden, ali bo možno začeti šolanje v šolah, to pa bo odvisno od zdravstvene in epidemiološke stroke, ki bo v drugi polovici tedna odločila, ali so razmere primerne za sproščanje katerega izmed ukrepov.

V nove prostore UKC prihajajo prvi pacienti

V UKC Ljubljana so v nedeljo odprli novi oddelek za covid 19, ki so ga dogradili v 10 dneh. Poklukar je javnost nagovoril iz novih prostorov in se zahvalil izvajalcu, ki je delal 16 ur dnevno, civilni zaščiti in vojski, nadzoru gradbenih del, Mestni občini Ljubljana in Gospodarskemu razstavišču, ki sta priskočila na pomoč s paneli, ter vsem zaposlenim v UKC Ljubljana. Na tej lokacijo bodo skoncetrirali paciente s covidom, da se bodo drugje lahko sprostile postelje in se bodo skrajševale čakalne vrste. Ocenjena vrednost vzpostavitve prostorov je bila 2.459.000 evrov. Dodatnih kapacitet na tej lokaciji bo 150, v izrednih razmerah pa 300, okoli milijon evrov pa je strošek nabave opreme (skupaj približno 3.388.000 evrov).

V te prostore bodo prvi pacienti prišli danes. ​Po epidemiji bodo ti prostori namenjeni intenzivnim enotam in operacijskim dvoranam, kot je bilo načrtovano vse od leta 2008. Že prej se ni šlo v tako investicijo, da so ob vseh pripravah na jesenski val računali na petkratnik spomladanskega vala. Ko je bilo jasno, da bo presežen, so začeli iskati nove rešitve. Tako je Poklukar odgovoril na vprašanje, zakaj prostorov pripravili že prej.



Zjutraj je bilo v UKC Ljubljana 291 pacientov s covidom 19, od tega 59 na intenzivi. Hkrati so imeli 45 pacientov na telemetriji (so doma, a jih opazujejo). Razporejanje kadra se bo znotraj UKC Ljubljana nadaljevalo. Zaradi skoncentriranosti pacientov v enem prostoru bodo v prihodnje potrebovali manj kadra na eno posteljo. Zaposleni, ki zbolijo za covidom 19, ne delajo.

​Glede razsežnosti epidemije je Poklukar dejal, da so bili pred tednom dni skeptični do ukrepov, sedaj pa številke nakazujejo stabilizacijo. Ko bo prišlo do umiritve novih okužb, je treba še devet do 11 dni, da pridemo do končne številke hospitalizacij in še kak teden da pridemo do številke pacientov na intenzivi. Trendi so spodbudni, a številke hospitaliziranih še naraščajo. Dokler se te številke ne začnejo umirjati ali padati v bolnišnicah, ne bomo mirno spali in smo proti sproščanju ukrepov, je dejal Poklukar.



»V spomladanskem valu smo mislili, da je to to, kar zmoremo, danes vidimo, da zmoremo več. Če bi spomladi rekel, da bomo imeli novembra 1100 pacientov, bi rekli, da bo to katastrofa. Z vsakim dnem se vse bolj približujemo limitom, čez katere bi šli težko, ko komu ne bi mogli ponuditi ustreznega zdravljenja. O tem, kje so te meje, ne bi želel razmišljati,« je dejal Poklukar. Zaradi novih prostorov bodo zdaj lahko vsem, če se bo število pacientov povečalo, ponudili oskrbo.



Postelje v bolnišnicah se še vedno polnijo s pacienti s covidom 19. FOTO: Voranc Vogel
Postelje v bolnišnicah se še vedno polnijo s pacienti s covidom 19. FOTO: Voranc Vogel
Čeprav nekateri indikatorji kažejo, da se epidemija v Sloveniji umirja, pa so iz naše druge največje bolnišnice danes sporočili, da število hospitaliziranih bolnikov zaradi covida 19 še vedno raste. »Trenutno je zaradi covida 19 hospitaliziranih že 187 bolnikov, od teh jih 38 potrebuje intenzivno zdravljenje, skupno število umrlih pa je naraslo na 47 (do 8. 11. 2020),« so sporočili iz UKC Maribor.



Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije