METEORSKI DEŽ

Spektakel na nebu

Zemlja potuje skozi oblak ostankov kometa Swift-Tuttle. Utrinkom pravijo tudi solze svetega Lovrenca.
Fotografija: Meteorski dež bo danes najgostejši. Foto: REUTERS
Odpri galerijo
Meteorski dež bo danes najgostejši. Foto: REUTERS

Spetje tisti čas v letu! Danes ponoči se ozrite v nebo: najbolj znan meteorski dež, vsakoletni Perzeidi, bo dosegel vrhunec, največ utrinkov bo ravno v današnji noči oziroma v torek zgodaj zjutraj. Vreme bo naklonjeno opazovanju, saj bo večinoma jasno, le prihajajoča polna luna v četrtek bo malce motila, zlasti šibkejše utrinke. Nasin strokovnjak za meteorski dež Bill Cooke pravi, da bo ravno zaradi lune mogoče videti le okoli 15 do 20 utrinkov na uro; povprečna hitrost delcev je okoli 59 kilometrov na sekundo.

Ker je utrinkov največ okoli 10. avgusta, ko goduje Lovrenc, se jih je prijelo tudi ime solze svetega Lovrenca.

Udobno se namestite in čakajte. Čeprav bo opazovanje ovirala polna luna, bo tiste najbolj žareče vendarle mogoče jasno videti. Foto: REUTERS
Udobno se namestite in čakajte. Čeprav bo opazovanje ovirala polna luna, bo tiste najbolj žareče vendarle mogoče jasno videti. Foto: REUTERS
Perzeidi so na našem nebu že od 17. julija, največ, kot rečeno, jih bo na začetku tega tedna, videli pa jih bomo lahko še kakih deset dni, nekako do 24. avgusta. V tem času Zemlja potuje skozi najgostejši oblak ostankov kometa Swift-Tuttle s premerom okoli 26 kilometrov, oblak je iz delcev, ki jih je odvrgel komet na svojem 133-letnem obhodu. Zadnjikrat je bil v bližini Zemlje decembra 1992, naslednjič bo spet 20126. A v tem vmesnem času nanj nikakor nismo pozabili: vsakega avgusta nam ga v spomin prikliče meteorski dež. Ko komet pride v bližino Sonca, se led tali in s kometa začnejo odpadati delci, ki jih vidimo kot utrinke. Ko delci padejo v našo atmosfero, zagorijo, nekateri čudovito zažarijo in puščajo lepo sled, vse to se zgodi kakih 80 kilometrov visoko. Utrinke lahko sicer vidimo po vsem nebu, a ker je njihov radiant v Perzeju, na severni nebesni polobli, jih največ vidimo severno od ekvatorja, najbolje pred zoro. Mimogrede, ko so ostanki (kamni, veliki od zrna peska do skale) v vesolju, jim pravimo meteoridi, ko vstopijo v Zemljino atmosfero, postanejo meteorji, utrinki. Če meteorid preživi pot skozi atmosfero in pade na naša tla, ne da bi na poti zgorel, razpadel, postane meteorit. Perzeidi so za to večinoma premajhni.

FOTO: Guliver/Getty Images
FOTO: Guliver/Getty Images
Posebne opreme za opazovanje ne potrebujemo, razen jasnega neba, seveda. Najbolje se je umakniti proč od mestnih luči, v naravo, na kak hrib; s sabo vzemite odejo, bolj zmrzljivi še kakšno jopico, pa kak prigrizek in plastenko vode, odveč ne bo niti sredstvo proti komarjem. Kakih 15 do 20 minut potrebujejo oči, da se privadijo na temo, potem pa se lepo namestite in ozrite v nebo. Dlje ko boste čakali, več utrinkov boste videli. Naj se spektakel začne!

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije