PRAZNIK

Spekli bodo tudi laneno potico

Dvorec Lisičje blizu Lanišča v občini Škofljica bo to soboto, 31. avgusta, od 17. do 21. ure gostil praznik trenja in predenja lanu.
Fotografija: Janez Skubic (levo) se ljubiteljsko ukvarja z lanom. FOTO: Primož Hieng
Odpri galerijo
Janez Skubic (levo) se ljubiteljsko ukvarja z lanom. FOTO: Primož Hieng

Obiskovalci bodo lahko spoznali postopek pridelave lanu, saj so to dejavnost s pomočjo Ivanke in Janeza Skubica oživili pred dobrimi desetimi leti. Takrat sta Skubičeva znova posejala lan in se hkrati učila vseh postopkov, ki so potrebni, da iz semena zraste rastlina.


»Na prazniku boste spoznali zdravilne učinke lanu, ga trli, česali in predli, dobili niti ter tkali, da boste dobili blago,« je povedala Tončka Pal iz TD Škofljica. »Poleg tega si bodo obiskovalke lahko naredile šopek iz lanu, vsi pa si bodo ogledali še razstavo kolovratov, poslušali zborovsko petje, prisluhnili pesmim o lanu in poslušali mlade glasbenike.« Članice TD Škofljica bodo poskrbele za pokušino jedi, za katere bodo uporabile lanena semena. Tako bodo obiskovalci lahko poskusili laneno potico in rogljičke, laneni namaz z medom, čokolado z medom, laneni kruh, laneni sirni namaz in laneno olje. Nekaj besed bodo namenili še zgodovini, saj bodo poslušali zanimivosti o dvorcu Lisičje, ki jih bo povedala baronica Marija Luisa, predvsem pa – tako poudarjajo organizatorji – uživali na Lisičju, kjer se prepletajo dobre energije.

Obnovljeni dvorec Lisičje. FOTO: Primož Hieng
Obnovljeni dvorec Lisičje. FOTO: Primož Hieng

Dvorec Lisičje v bližini Škofljice so sezidali v prvi polovici 16. stoletja, nato pa je večkrat zamenjal lastnike. Ob koncu vojne so ga zasedli domobranci, po vojni pa so se v njem naselile družine delavcev iz bližnjega rudnika barita. Grad z dragoceno opremo je bil po vojni postopno izropan. Od konca 60. let je približno dve desetletji sameval, dokler ga ni prevzel Arhiv Republike Slovenije in ga pred 13 leti prodal Občini Škofljica. V obnovo so vložili kar precej denarja, tudi z evropskimi sredstvi jim je Lisičje delno že uspelo obnoviti. Med drugim so poleg poslopja uredili atrij in dvorec na novo prekrili, tako da je zdaj dolgoročno zaščiten. Uredili so poročno dvorano oziroma prostor za protokolarne obiske, ki so ga primerno opremili s stilnimi pohištvom. Kot lahko preberemo v Valvasorjevi Slavi vojvodine Kranjske, je bil na Lisičjem največji botanični vrt v osrednji Evropi. Ta sijaj nekdanjih časov bi radi dvorcu z okolico vrnili.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije