ANKETA

Šok za Alenko Bratušek in Mira Cerarja

Nekateri politiki lahko s strahom pričakujejo morebitne predčasne volitve.
Fotografija: Alenka Bratušek 3. junija ni prišla v parlament, a je tja prišla njena stranka. Danes niti SAB ne bi prišel v DZ. Miro Cerar in SMC pa bi se odrezala le malenkost bolje. FOTO: Uroš Hočevar, Delo
Odpri galerijo
Alenka Bratušek 3. junija ni prišla v parlament, a je tja prišla njena stranka. Danes niti SAB ne bi prišel v DZ. Miro Cerar in SMC pa bi se odrezala le malenkost bolje. FOTO: Uroš Hočevar, Delo

LJUBLJANA – Anketa, ki jo je Ninamedia naredila za RTV Slovenija in Dnevnik, je pokazala, kako bi volivci volili, če bi bile parlamentarne volitve danes. Anketa je pokazala, da bi največ glasov dobila stranka SDS, ki bi jo volilo 24 odstotka volivcev.

Boleči padec SMC in SAB

Stranki Janeza Janše sledita Lista Marjana Šarca (LMŠ) in Socialni demokrati (SD) s po 10,1 odstotka glasov. Na četrto mesto se je povzpela Levica z 6,8-odstotno podporo, sledi ji Nova Slovenija (NSi) s 4,8-odstotno podporo. Parlamentarni prag bi prestopili še Demokratična stranka upokojencev (Desus) in Stranka modernega centra (SMC), ki je v primerjavi z volitvami izgubila največ podpore. Še več bi izgubili Stranka Alenke Bratušek (SAB) in Slovenska nacionalna stranka (SNS), saj ne bi prestopili parlamentarnega praga.

Razdlitev sedežev v parlamentu, če bi bile sedaj volitve. FOTO: Zaslonski posnetek, RTV Slovenija
Razdlitev sedežev v parlamentu, če bi bile sedaj volitve. FOTO: Zaslonski posnetek, RTV Slovenija
SDS bi imel več sedežev

V hramu demokracije bi bilo tako sedem strank in ne več devet, kot jih je sedaj, kar bi prineslo drugačno porazdelitev števila poslanskih mest. SDS, ki ima sedaj 25 poslancev, bi jih imel 34, LMŠ 14, enega več kot sedaj, SD pa bi z 10 poskočila na 14. Poslanca več bi imela Levica (10), NSi bi ostal pri sedmih poslancih, Desus bi jih imel tako kot sedaj pet, SMC pa namesto 10 (oziroma devetih če odštejemo Milana Brgleza, ki sicer ostaja član poslanske skupine) le štiri.
 

Pahor na vrhu

Na vrhu seznama najbolj priljubljenih politikov ostaja predsednik države Borut Pahor, sledi mu evropska komisarka Violeta Bulc, njej pa nekdanji predsednik DZ Milan Brglez, ki mu razprtija s SMC očitno ni škodila. Aktualni mandatar Marjan Šarec je na 7. mestu pred Alenko Bratušek, Dejanom Židanom in Mirom Cerarjem.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije