VREMENSKA NAPOVED

Sneg pričakujte tudi po nižinah, nato sledi preobrat

Zlati lisici bodo ponagajale visoke temperature.
Fotografija: Od zimske idile v niže ležečih krajih se lahko poslovimo. FOTO: Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Od zimske idile v niže ležečih krajih se lahko poslovimo. FOTO: Getty Images, Istockphoto

LJUBLJANA – Danes je bilo na Primorskem in v gorah nad okoli 1700 metrov nad morjem sprva pretežno jasno, drugod pa večinoma oblačno in ponekod megleno. Čez dan se je v višjih slojih ozračja od zahoda povsod pooblačilo, nizka oblačnost pa se je postopno razkrojila. Najvišje dnevne temperature bodo od –1 do 4, na Goriškem in ob morju do okoli 8 stopinj Celzija.

Ponoči bo pretežno oblačno, le ponekod na severu bo nekaj jasnine. Na Primorskem bo zapihala šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od –4 do 0, v alpskih dolinah severne Slovenije do –8, v krajih z burjo na Primorskem malo nad 0 stopinj Celzija.

V četrtek bo sprva pretežno oblačno, predvsem na jugovzhodu bo prehodno lahko rahlo snežilo. Popoldne se bo oblačnost trgala. Burja na Primorskem bo dopoldne povsod ponehala, popoldne bo na severovzhodu začel pihati južni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od –1 do 4, na Primorskem okoli 7 stopinj Celzija, napovedujejo pri agenciji za okolje (Arso).

Sneg bo prehajal v dež

»Jutri je lahko kje kakšna snežinka in v noči na petek bo tudi še dovolj hladno, da bi kje zapadlo mogoče kakšen centimeter ali dva snega, vendar se bo v petek čez dan z dotokom toplega zraka iznad Sredozemlja močno ogrelo, tako da bo sneg prehajal v dež, meja sneženja se bo dvignila na okoli 1500 metrov ali pa še malo više. Dejansko bo šlo v dež in deževalo bo potem tudi še v soboto,« je povedal dežurni vremenoslovec Brane Gregorčič. Ob morju in na severovzhodu se bo krepil južni veter.

Visoke temperature bodo ogrožale Zlato lisico. FOTO: Roman Šipić
Visoke temperature bodo ogrožale Zlato lisico. FOTO: Roman Šipić
»Najtoplejši dan bo verjetno sobota. Temperature po nižinah bodo med 5 in 10 stopinjami Celzija. Po nižinah bo ves sneg pobralo, tako star kot nov, če ga bo slučajno v noči na petek kje kaj zapadlo. Potem kakšnega sneženja do nižin ni v planu za nekaj časa,« še pravi Gregorčič. Največ dežja je predvidenega v soboto oziroma na zahodu že tudi v petek in noči na soboto. Edino v visokogorju bo snežilo, meja sneženja bo verjetno na okoli 1500 metrih, občasno celo na 1700. »V nedeljo bo malce hladneje, a bo malo padavin, tako da za zimo po nižinah, žal, ni izgledov,« napoveduje.

Vreme bo ponagajalo Zlati lisici

Konec tedna bo Mariborsko Pohorje gostilo tekmovanje alpskih smučark Zlato lisico. Tam Gregorčič glavnino padavin napoveduje za nedeljo: »Deževalo bo. V petek bi mogoče še bilo brez padavin. Petkova tekma bi znala biti še v suhem vremenu. Temperatura se bo dvigala, ampak ker zna čez noč še malo pomrzniti, bo petkova izvedba tekme bolj verjetna, potem bo pa tudi noč na soboto in sobota bolj topla, tako da ne vem, kako jim bo šlo od rok. V soboto velikega dežja za območje Pohorja ni na vidiku, ampak temperature so pa med 5 in 10 stopinjami,« napoved zaključuje Gregorčič.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije