GOLOVEC

Sloviti predor je dotrajan, čaka nas gneča (VIDEO)

Letos poleti bodo prenovili zahodno cev, vzhodno pa naslednje leto.
Fotografija: Predor Golovec leži na vzhodni ljubljanski obvoznici. FOTO: Igor Mali
Odpri galerijo
Predor Golovec leži na vzhodni ljubljanski obvoznici. FOTO: Igor Mali

V ponedeljek se po jutranji konici začnejo pripravljalna dela za prenovo predora Golovec, skozi katerega poteka tranzitni promet iz smeri Primorske in Dolenjske proti Štajerski ter obratno, hkrati pa lokalni promet v južni oziroma severni del Ljubljane. Od predvidoma 12. junija do 16. avgusta bo potekala prenova zahodne cevi predora, ki bo zaprta za promet. Dela bodo potekala 24 ur na dan. Sanacija in nadgradnja vzhodne cevi se bosta izvedli naslednje leto.

Predvidena dela v letu 2020 (zahodna predorska cev):
  • 18. maj–11. junij: dela na križnih prehodih med smernima voziščema avtoceste (dela bodo potekala pod prometom, ki bo še vedno urejen po obeh polovicah tripasovne avtoceste, vendar le po dveh prometnih pasovih v vsako smer vožnje);
  • 12. junij–16. avgust: dela v zahodni cevi predora, ki bo v času del zaprta za ves promet (vključeni sta tudi postavitev in odstranitev zapore);
  • 17. avgust: sprostitev prometa skozi obnovljeno predorsko cev;
  • september in oktober: dela v pokritem vkopu Strmec v nočnem času in pod prometom, ob zapori praviloma enega pasu.


Predor Golovec. FOTO: Dars
Predor Golovec. FOTO: Dars
Glavni cilji sanacije in nadgradnje predora Golovec:
– rešitev problema prodiranja hribinske vode v voziščno konstrukcijo,
– izvedba nove voziščne konstrukcije,
– sanacija opleska notranje betonske obloge predora,
– sanacija nastalih razpok v predoru in na portalu, 
– izdelava kabelske kanalizacije za potrebe napajanja in krmiljenja ventilatorjev, 
– nadgradnja pogonske centrale,
– nadgradnja varnostnih sistemov in razsvetljave.

Po več kot dveh desetletjih uporabe predora so v njem že vidne poškodbe, ki so posledica obrabe predora in specifičnih lastnosti terena, zlasti prodiranja hribinske vode skozi talni obok predora. Celovito sanacijo predora bo družba Dars izkoristila tudi za ureditev prezračevanja ter nadgradnjo razsvetljave in drugih varnostnih sistemov ter s tem izboljšala varnost v predoru.



Promet skozi predor je stekel v letu 1999. Vseskozi je bil redno vzdrževan, medtem ko obsežnejših obnovitvenih posegov ni bil deležen. Število težkih tovornjakov, ki vozijo skozi predor Golovec, je vseskozi raslo: če ga je še leta 2000 v obe smeri dnevno prevozilo v povprečju 1.100 težkih tovornjakov, ga je leta 2013 že več kot 2.800, lani pa že skoraj 3.500 na dan. Če bo v prihodnosti sprejeta odločitev o prepovedi tranzitnega tovornega prometa po severni ljubljanski obvoznici, bo to še bolj obremenilo voziščno konstrukcijo predora, ki mora zato ustrezati novim prometnim obremenitvam.

Na povprečen delovni dan se je v letu 2019 med 6.30 in 8.30 skozi predor Golovec v smeri Bizovika peljalo 7.230 vozil, medtem ko se je v juliju in avgustu to število zmanjšalo na 6.350. V popoldanski konici pa se je v letu 2019 med 14.45 in 16.45 skozi predor Golovec v obratni smeri proti Malencam peljalo 7.762 vozil, medtem ko se je v juliju in avgustu to število zmanjšalo na 7.123.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije